Άνοιξαν Σαρκοφάγο με Καλοδιατηρημένη Μούμια Γυναίκας 3.000 ετών που Παρέμενε Σφραγισμένη

[26/11/2018 - 10:28]

Άνοιξαν Σαρκοφάγο με Καλοδιατηρημένη Μούμια Γυναίκας 3.000 ετών που Παρέμενε Σφραγισμένη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο, σε έναν τάφο με πολλά ευρήματα και μούμιες, όπου τουλάχιστον η μία, είναι από τις πιο καλοσυντηρημένες που έχουν δει έως τώρα οι αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει η thesun.co.uk, ανοίχτηκε ένας τάφος στο Λούξορ της Νότιας Αιγύπτου, στη Δυτική Όχθη του Νείλου που εντόπισε γαλλική αρχαιολογική αποστολή στη νεκρόπολη El-Asasef. Πιστεύεται ότι η μία από τις δύο σαρκοφάγους περιέχει τα λείψανα ενός ιερέα, του Thaw-Rakht-If επόπτη της διαδικασίας μουμιοποίησης, ενώ η άλλη μία γυναίκα.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled Al Anani δήλωσε: “Η μια σαρκοφάγος ήταν στυλ rishi, η οποία χρονολογείται από τη 17η Δυναστεία, ενώ η άλλη σαρκοφάγος ήταν από τη 18η δυναστεία. Οι δύο τάφοι ήταν παρόντες με τις μούμιες τους μέσα”.

Η 18η δυναστεία αναφέρεται στη χρονική περίοδο του 13ου αιώνα π.Χ., μια εποχή που έγινε ορόσημο για μερικούς από τους πιο γνωστούς Φαραώ της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Τουταγχαμόν και ο Ραμσής ΙΙ.

Ο τάφος περιείχε επίσης μούμιες, σκελετούς και κρανία που χρονολογούνται από το Μεσαίο Βασίλειο πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Πέντε χρωματιστές μάσκες και 1.000 αγάλματα Ushabti, δηλαδή  μικρά ειδώλια που είχαν ως σκοπό να υπηρετήσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.

Πιστεύεται, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που μια κλειστή σαρκοφάγος, παρουσιάστηκε στο κοινό πριν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την huffingtonpost.gr, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνοιξαν σαρκοφάγο η οποία, μέχρι σήμερα, παρέμενε απόλυτα σφραγισμένη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η γυναίκα πιθανόν έφερε το όνομα «Thuya» αν και ακόμα δεν έχει γίνει ακριβής ταυτοποίηση.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ