Η Δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας και η Αστροφυσική Προσέγγισή της από τον Στράτο Θεοδοσίου (video)

Η Δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας και η Αστροφυσική Προσέγγισή της από τον Στράτο Θεοδοσίου

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου αφιερώθηκε -στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- στην διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά.

Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των τετρακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, Επιστημονικές Ενώσεις και σε αρκετούς άλλους φορείς.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφιερωθεί στην εκλαΐκευση της Αστρονομίας, με άρθρα στον περιοδικό τύπο, με τηλεοπτικές παραγωγές και με ομιλίες σε ευρύτατο κοινό. Έχει συγγράψει είκοσι δύο βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει και τρεις ποιητικές συλλογές.
Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Βραβεία Αρώνη και Κοσκορόζη).
Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη, τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη «Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Η ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ».

Ομιλητής: ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Αστροφυσικός, Μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών.

Η διάλεξη έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας 2018-2019 που διοργανώνει η “Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας” με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του σωματείου “Διόνυσος”.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.

Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας και η αστροφυσική προσέγγισή της – Στράτος Θεοδοσίου

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι

loading...