12 Ενδείξεις για το Συκώτι που Προειδοποιούν ότι Κάτι Τρέχει με Αυτό

12 Ενδείξεις για το Συκώτι που Προειδοποιούν ότι Κάτι Τρέχει με Αυτό

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο του οργανισμού μας. Βρίσκεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας και προστατεύεται εν μέρει από τον θώρακα. Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για πολλές σημαντικές λειτουργίες και είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένα πρώτα σημάδια που δείχνουν ηπατική βλάβη, ενώ πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε το συκώτι μας όσο καλύτερα μπορούμε.

12 Ενδείξεις για το Συκώτι που Προειδοποιούν ότι Κάτι Τρέχει με Αυτό

Υπάρχουν περισσότερα από εκατό διαφορετικά είδη παθήσεων του ήπατος. Η κάθε πάθηση έχει τη δική της συμπτωματολογία. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνουν την αλκοολική ηπατοπάθεια, την ηπατίτιδα, τη λιπώδη ηπατική νόσο και την κίρρωση του ήπατος. Τα πρώιμα σημάδια της ηπατικής νόσου τείνουν να παραβλέπονται εύκολα και είναι απροσδιόριστα, σε σχέση με οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών καταστάσεων. Ας δούμε μερικά συνηθισμένα πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης.

Στομαχικές διαταραχές
Πιθανόν να νιώθουμε ναυτία και τάση προς εμετό. Ενδεχομένως αυτά τα συμπτώματα να είναι ενδεικτικά άλλων ασθενειών, όπως ημικρανίες, τροφική δηλητηρίαση, ίλιγγος, κινητική αδυναμία, εγκυμοσύνη, κατάθλιψη και εμετός. Επίσης, τα πρώιμα σημάδια προσομοιάζουν με συμπτώματα νεφρικής βλάβης. Άτομα που πάσχουν από ηπατική βλάβη σε πρώιμο στάδιο, συχνά αισθάνονται ναυτία, επειδή το ήπαρ αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο αποτοξινώνεται.

Η ναυτία ενδεχομένως να οφείλεται και σε εν εξελίξει αλλαγές στον μεταβολισμό και την πέψη. Εάν υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα για αρκετές μέρες και δεν γνωρίζετε τους λόγους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κούραση και Γενικότερη Εξάντληση
Ένα από τα πιο προφανή και πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης είναι η συνεχής αίσθηση εξάντλησης κι αδυναμίας. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, ο οργανισμός πρέπει λειτουργεί πιο εντατικά και χρειάζεται περισσότερη ανάπαυση. Αυτό οφείλεται σε αύξηση των τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες δεν αποβάλλονται όπως πρέπει. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν με άλλα σημάδια ηπατικής βλάβης, θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεση ιατρική συμβουλή.

Απώλεια όρεξης
Αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε ανεπάρκεια παραγωγής της χολής που βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν η πέψη δεν γίνεται σωστά, οδηγεί σε απώλεια όρεξης και σοβαρή απώλεια βάρους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Δυσπεψία
Το συκώτι είναι σημαντικό για τη λειτουργία της πέψης, διότι η χολή που παράγεται από το συκώτι βοηθά στην επεξεργασία και απορρόφηση των ουσιών από το λεπτό έντερο. Εάν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, ενδεχομένως να υποφέρουμε από δυσπεψία και διάρροια. Εάν η χολή δεν παράγεται σωστά, ίσως εκδηλωθούν περαιτέρω συμπτώματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξία στα λιπαρά, δυσανεξία στο αλκοόλ, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και χολολιθίαση. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν και επιδεινωθούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Αλλαγές στο χρώμα των ούρων
Αν παρά το γεγονός ότι πίνετε αρκετό νερό τα ούρα σας εξακολουθούν να έχουν σκούρο χρώμα, ενδεχομένως να πάσχετε από μια μορφή ηπατικής βλάβης. Τα ούρα μπορεί να φαίνονται σκούρα, λόγω των αυξημένων επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα. Η χολερυθρίνη είναι αυξημένη επειδή το ήπαρ δεν μπορεί να την αποβάλει, οπότε η χολερυθρίνη εκκρίνεται μέσω των νεφρών.

Τα σκούρα ούρα ενδεχομένως να οφείλονται σε αφυδάτωση, παρενέργειες λόγω λήψης αντιβιοτικών, συμπληρωμάτων βιταμίνης Β, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, έλλειψης ενζύμων ή νεφρικών διαταραχών. Ο γιατρός είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αιτίας που προκαλεί αυτή τη διαταραχή.

Αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων
Επειδή η χολή δεν παράγεται κανονικά όταν το ήπαρ υπολειτουργεί, το χρώμα των κοπράνων αλλάζει. Αντί της χαρακτηριστικής απόχρωσης, τα κόπρανα ενδεχομένως να έχουν ένα χρώμα κιτρινωπό, ή το χρώμα του πηλού ακόμη και γκρίζου. Εάν αυτό συμβαίνει περιοδικά, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά εάν η συχνότητά του αυξηθεί, τότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή και να ελέγξετε την κατάσταση του ήπατός σας.

Ίκτερος
Ο ίκτερος είναι μια κατάσταση, κατά την οποία το δέρμα αποκτά κίτρινο χρώμα και αυτή η κιτρινωπή απόχρωση ενδεχομένως να εξαπλωθεί στη γλώσσα, στα άκρα και τα μάτια. Ο ίκτερος οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς, η οποία σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εκκρίνεται στη χολή. Η χολερυθρίνη συσσωρεύεται όταν τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται στο εσωτερικό του ήπατος και προκαλούν ίκτερο. Ο ίκτερος ενδεχομένως να είναι μια ένδειξη ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στο πάγκρεας ή τη χοληδόχο κύστη, οπότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα στην περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο σύμπτωμα.

Διαταραχές της κοιλιακής χώρας
Εάν αισθάνεστε πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή νιώθετε την κοιλιά σας ιδιαίτερα πρησμένη, ίσως πάσχετε από ασκίτη και δυσλειτουργικό ήπαρ. Ο ασκίτης είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης και ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί υγρό μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Είναι ένα σύμπτωμα ενδεικτικό της ηπατικής βλάβης, ακόμη και της κίρρωσης του ήπατος.

Ενδεχομένως να εκδηλώνεται πυλαία υπέρταση, η οποία είναι υψηλή πίεση στις αρτηρίες και τις φλέβες της κοιλίας λόγω ηπατικής νόσου. Ίσως εκδηλωθεί ασκίτης λόγω διαταραχών που δεν σχετίζονται με το συκώτι, οπότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν δείτε ότι πάσχετε από αυτό το σύμπτωμα.

Κατακράτηση υγρών
Ένα από τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα ηπατικής βλάβης είναι η κατακράτηση υγρών, κυρίως στους αστραγάλους και τα κάτω άκρα. Αυτό το σύμπτωμα μοιάζει με τα συμπτώματα του ασκίτη, ωστόσο το υγρό παρακρατείται στα εξωτερικά τμήματα των ιστών των κάτω άκρων. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών, όπως η νεφρική δυσλειτουργία, οι ορμονικές διαταραχές, η καρδιακή ανεπάρκεια και η λεμφική νόσος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εντοπίσετε τους λόγους που προκαλούν την κατακράτηση υγρών.

Αύξηση δερματικού κνησμού
Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο, συχνά προκαλείται κνησμός και υπερευαισθησία στην αφή. Ενδεχομένως να εμφανιστούν μώλωπες και οι φλέβες να γίνονται πιο εύκολα ορατές. Μπορείτε να ενυδατώσετε το δέρμα σας με λοσιόν σώματος, ωστόσο τα συμπτώματα του κνησμού και της ευαισθησίας του δέρματος δεν πρόκειται να εξαλειφθούν εάν δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά το ακριβές ηπατικό πρόβλημα.

Κοιλιακό άλγος
Ο πόνος αυτός εντοπίζεται στο άνω δεξί τεταρτημόριο του θώρακα, εκεί που βρίσκεται το ήπαρ. Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, ενδεχομένως να προκαλείται πόνος και υπερευαισθησία στην πληγείσα περιοχή.

Εντερική Αιμορραγία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

Το συκώτι συμβάλλει στην πήξη του αίματος, οπότε, ενδεχομένως να προκληθεί εντερική αιμορραγία που σχετίζεται με διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αυτός δεν είναι ο πλήρης κατάλογος ορισμένων πρώιμων συμπτωμάτων ηπατικής βλάβης. Επιπλέον, ένα ήπαρ που δεν λειτουργεί σωστά ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην ισορροπία των ορμονών φύλου∙ σε αυτή την περίπτωση οι άνδρες ενδέχεται να αναπτύξουν στήθη και οι γυναίκες ενδέχεται να υποφέρουν από απώλεια της λίμπιντο. Οπότε, καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό σας αν υποφέρετε από συμπτώματα που διαρκούν αρκετό καιρό και σας προκαλούν δυσαρέσκεια και αδιαθεσία.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Κείμενο – Επιμέλεια, Λ.Τ.
naturalsoul.gr

loading...