Έβρεξε Μετά από Αιώνες στην Έρημο Atacama ΑΛΛΑ το Αποτέλεσμα ΔΕΝ ήταν Εκείνο που Περίμεναν

Έβρεξε Μετά από Αιώνες στην Έρημο Atacama ΑΛΛΑ το Αποτέλεσμα ΔΕΝ ήταν Εκείνο που Περίμεναν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η έρημος Atacama δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, παρά μόνο σε λίγους που ασχολούνται με παράδοξα μυστήρια, όπως η μικροσκοπική μούμια που βρέθηκε εκεί. Όμως, τώρα, ένα άλλο απροσδόκητο γεγονός συνέβη όταν έβρεξε για πρώτη φορά μετά από αρκετούς αιώνες.

Όπως αναφέρει το iflscience.com, έγινε μία συγκλονιστική ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ο άγονος πυρήνας της ερήμου Atacama στη Βόρειο Χιλή, είχε να δεχτεί βροχή τα τελευταία 500 χρόνια. Αλλά πριν από τρία χρόνια, η βροχή άρχισε πάλι να πέφτει στην περιοχή.

Ένα μεταβαλλόμενο κλίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε ως αποτέλεσμα η έρημος να βιώσει βροχή στις 25 Μαρτίου και 9 Αυγούστου 2015 και ξανά αργότερα στις 7 Ιουνίου 2017.

Η διεθνής ομάδα των αστροβιολόγων που μελέτησαν την περιοχή είχαν την «ελπίδα για μία μεγαλοπρεπή άνθιση στην έρημο και να ξεφυτρώσει η ζωή», είπε σε μια δήλωσή του ο Alberto Fairén από το Πανεπιστήμιο Cornell, ένας τους εισηγητές της μελέτης.

Αυτό, λογικά, θα περιμέναμε όλοι. Κάποια σημεία, τουλάχιστον, της ερήμου να ανθοφορήσουν.

«Αντ ‘αυτού, συνέβη το αντίθετο, καθώς διαπιστώσαμε ότι η βροχή στον υπερπαραδρομικό πυρήνα της ερήμου Atacama προκάλεσε μαζική εξαφάνιση των περισσότερων ιθαγενών μικροβιακών ειδών εκεί».

Πριν πέσει η βροχή, αυτή η περιοχή της Atacama είχε “σπίτι” για 16 διαφορετικά αρχαία είδη μικροβίων, τα οποία φιλοξενούσε. Αλλά μετά την πτώση της βροχής, μόνο δύο έως τέσσερα είδη βρέθηκαν να επιβιώνουν στις λιμνοθάλασσες που προέκυψαν.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η αιτία της εξαφάνισης περίπου κατά 85 τοις εκατό των ειδών της ζωής που ήδη υπήρχε στο έδαφος, ήταν το λεγόμενο “οσμωτικό άγχος” που προκλήθηκε από την άφιξη του νερού, δήλωσε ο Fairén.

Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, αυτά τα μικρόβια είχαν προσαρμοστεί για να επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες ξηρότητας και δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα στην ξαφνική εισροή νερού.

Καθώς οι ειδήσεις για την Atacama δεν ήταν οι αναμενόμενες, η μελέτη μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει δυσάρεστα νέα και για τη ζωή στον Άρη. Κι αυτό γιατί πιστεύεται ότι ο Άρης είχε πολύ νερό στην επιφάνεια του σε μία χρονική περίοδο μεταξύ 4,5 και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών πριν. Αλλά αφού έχασε την ατμόσφαιρά του και έγινε ξηρός. Αν έβρεχε ξανά, τότε:

«Αν υπήρχαν ακόμη μικροβιακές κοινότητες που άντεξαν τη διαδικασία της ακραίας ξήρανσης [στον Άρη], θα υποβληθούν σε διαδικασίες “οσμωτικού στρες” παρόμοιου με εκείνου που μελετήσαμε στην Atacama«, δήλωσε ο Fairén.

Αυτό που λένε βασικά είναι ότι η επανεμφάνιση του νερού στον Άρη θα μπορούσε να εξαλείψει τη ζωή, αν υπήρξε ποτέ εκεί. Και αυτό θα μπορούσε να αναπτύξει μια εντελώς διαφορετική εικόνα του τι γνωρίζουμε για τη ζωή στο Ηλιακό Σύστημα.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, καθώς η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγάλες αποθέσεις νιτρικών αλάτων στην έρημο Atacama, ενδεικτικές μιας μακράς ξηρής περιόδου, λειτουργούσαν παράλληλα ως τρόφιμα για τα μικρόβια.

Το ότι εντοπίστηκαν πρόσφατα νιτρικά άλατα στον Άρη, ίσως, να σημαίνει ότι συμβαίνει μια παρόμοια διαδικασία εκεί.

diadrastika.com