Ηλιακή Καταιγίδα Πυροδότησε Δεκάδες Ναυτικές Νάρκες στον Πόλεμο του Βιετνάμ

[10/11/2018 - 15:28]

Ηλιακή Καταιγίδα Πυροδότησε Δεκάδες Ναυτικές Νάρκες στον Πόλεμο του Βιετνάμ

Έρευνα από το αμερικανικό Ναυτικό αποκαλύπτει ότι οι νάρκες που ήταν σχεδιασμένες να εκραγούν σε διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου, μπορεί να πυροδοτήθηκαν από ηλιακή καταιγίδα.

Ένα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του αμερικανικού Ναυτικού αποκαλύπτει ότι μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε μία μαζική, ακούσια πυροδότηση ναυτικών ναρκών στα ανοιχτά των ακτών του Βιετνάμ, πριν περίπου πέντε δεκαετίες.

Τον Αύγουστο του 1972, το πλήρωμα ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους που πετούσε κοντά στη νήσο Hòn La έγινε μάρτυρας έκρηξης περίπου 20 με 25 ναυτικών ναρκών μέσα σε διάστημα περίπου 30 δευτερολέπτων!

Το περαστικό οδήγησε το αμερικανικό Ναυτικό να εικάσει ότι πυροδότηση προκλήθηκε από «μαγνητικές διαταραχές ηλιακών καταιγίδων», καθώς πολλές από τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή ήταν σχεδιασμένες να εκραγούν όταν ανίχνευαν σημαντικές διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου.

Μεταγενέστερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός πιθανότητας» πως οι νάρκες εξερράγησαν από την ηλιακή καταιγίδα του Αυγούστου, ανέφερε το ScienceAlert επικαλούμενο αποχαρακτηρισμένη έκθεση του αμερικανικού Ναυτικού.

«Τώρα που έχει ριχθεί φως στον αντίκτυπο αυτών των γεγονότων στις επιχειρήσεις θαλάσσιων ναρκών το 1972, η επιστημονική κοινότητα έχει ένα άλλο ξεκάθαρο παράδειγμα των επιπτώσεων των διαστημικών καιρικών φαινομένων στις τεχνολογίες», προσθέτει το ειδησεογραφικό μέσο.

sputniknews.gr

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ