Κάτι Απροσδόκητο Λιώνει την Ανταρκτική από Κάτω της

Κάτι Απροσδόκητο Λιώνει την Ανταρκτική από Κάτω της

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κάτι πολύ περίεργο φαίνεται να έχει αρχίσει και να συμβαίνει στην βάση και κάτω από την Ανταρκτική έχοντας αυτό ήδη αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται.

Όπως αναφέρει η επιστημονική σελίδα phys.org, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια περιοχή κοντά στον Νότιο Πόλο, όπου η βάση του πάγου της Ανταρκτικής λιώνει απροσδόκητα γρήγορα.

Χρησιμοποιώντας ραντάρ για να “δουν” μέσα σε τρία χιλιόμετρα πάγου, η ομάδα διαπίστωσε ότι κάποιος από τους πάγους – που η επιφάνειά του καλύπτει μια περιοχή διπλάσια από το μέγεθος του Μεγάλου Λονδίνου – φαίνεται να λείπει. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Scientific Reports και το nature.com.

Αυτή η νέα μελέτη εξηγεί πώς μια ασυνήθιστη ποσότητα γεωθερμικής θερμότητας λιώνει τη βάση του πάγου και η ομάδα πιστεύει ότι η πηγή θερμότητας είναι ένας συνδυασμός ασυνήθιστα ραδιενεργών πετρωμάτων και ζεστού νερού που προέρχεται από βαθιά κάτω από το έδαφος.

Αυτή η θερμότητα λιώνει τη βάση του φύλλου πάγου, παράγοντας νερό από λιωμένο πάγο που αποστραγγίζεται κάτω από το φύλλο πάγου οπότε γεμίζει υπογλωσσικές λίμνες. Η παρουσία αυτού του επιπλέον νερού μπορεί να βοηθήσει στην “λίπανση” του ταχέως ρέοντος πάγου σε αυτή την περιοχή.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Tom Jordan από τη British Antarctic Survey (BAS) λέει:

“Η διαδικασία τήξης που παρατηρούμε πιθανότατα συμβαίνει για χιλιάδες ή ίσως και εκατομμύρια χρόνια και δεν συμβάλλει άμεσα στην αλλαγή των φύλλων πάγου. Ωστόσο, στο μέλλον το επιπλέον νερό στο λιώσιμο του πάγου μπορεί να κάνει την περιοχή πιο ευαίσθητη σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή. “

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος της BAS ως μέρος του έργου PolarGAP. Αυτό το διεθνές σχέδιο, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, με ερευνητές από τη Νορβηγία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποσκοπώντας στην κάλυψη του χάσματος των δεδομένων από τους δορυφόρους γύρω από το Νότιο Πόλο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν και τα πράγματα ακούγονται δυσοίωνα, η μελέτη δεν έχει ακόμα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για περαιτέρω εκτιμήσεις.

Επίσης, όπως είναι αναμενόμενο, δεν λείπουν και οι συνωμοσιογραφικές εκτιμήσεις που μιλούν για εξωγήινους και την ενεργοποίηση κάποια υποβρύχιας βάσης τους που προκαλεί αυτού του είδους την θερμότητα.

Παρακολουθείστε και το σχετικό βίντεο:

“UNEXPECTED” Heat Anomaly Below Antarctica Melting Ice..

diadrastika.com