8 Εκπληκτικά Οφέλη για την Υγεία από τον Φυσικό Πολτό Ντομάτας

8 Εκπληκτικά Οφέλη για την Υγεία από τον Φυσικό Πολτό Ντομάτας

Οι ντομάτα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής κουζίνας και διατροφής. Τόσο στη σαλάτα, αλλά και στις κόκκινες σάλτσες δίνει γλυκόξινη γεύση στο φαγητό και είναι ένα από τα απαραίτητα υλικά των σεφ σε όλο τον κόσμο.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C, και Κ, καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φολικού οξέος και θειαμίνης. Οι ντομάτες είναι επίσης μια άριστη πηγή καλίου, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, και χαλκού.

Η πιο θρεπτική και καλά αφομοιώσιμη μορφή της ντομάτας είναι ο πολτός(ή χυμός) ντομάτας. Η μεγάλη θρεπτική αξία του χυμού της ντομάτας συνεπάγεται αρκετά οφέλη για την υγεία.

8 Εκπληκτικά Οφέλη για την Υγεία από τον Φυσικό Πολτό Ντομάτας

Πρόληψη του Καρκίνου

Το Λυκοπένιο και τα άλλα Καροτενοειδή του Πολτού της ντομάτας έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας.

Μειώνει την Πιθανότητα Εμφάνισης Καρδιακών Παθήσεων

Η Ντομάτα συντελεί επίσης στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, λόγω της νιασίνης, του καλίου, του φυλλικού οξέος, και της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6. Η ντομάτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συγκέντρωσης της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, μια χημική ουσία που προκαλεί άμεσα βλάβες στην σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Το λυκοπένιο, που αναφέρθηκε νωρίτερα, μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει την ντομάτα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο περίπου κατά 30%.

Μειώνει την Πιθανότητα Εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορεί επίσης να μειωθεί με την ένταξη της ντομάτας στη διατροφή μας. Σύμφωνα με με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως τα α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, και άλλα καροτενοειδή μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Δυναμώνει τα Οστά και τα Δόντια

Οι περισσότεροι από μας συνδέουμε το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα με την υγεία των οστών, αλλά και οι ντομάτες παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή υγεία των οστών. Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη Κ, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη δέσμευση του ασβεστίου στα οστά.

Αποτοξινώνει το Ήπαρ και τα Νεφρά

O xυμός της ντομάτας είναι ένα ισχυρό αποτοξινωτικό. Εμπλουτίζει με θείο και χλώριο τα νεφρά και το ήπαρ. Το νεφρό και το ήπαρ είναι επιφορτισμένα με τον καθαρισμό του αίματος από τις τοξίνες. Κρατώντας αυτά τα όργανα υγιή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία τους. Ο πολτός της ντομάτας έχει φυσικό χλώριο που ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Έχει επίσης θείο που χρησιμοποιείται στην άμυνα του οργανισμού εναντίον των παθογόνων μυκήτων, βακτηρίων, καθώς και των ιογενών λοιμώξεων.

Βελτιώνει την όραση

Η βιταμίνη Α, που περιέχεται στις ντομάτες, βοηθά στη βελτίωση της όρασης, καθώς και στην πρόληψη της νυκταλωπίας (μια πάθηση στην οποία ο ασθενής δεν βλέπει καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού) και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να σχηματιστεί από την περίσσεια της β-καροτίνης στο σώμα. Πολλά προβλήματα όρασης συμβαίνουν λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από τη δράση των ελεύθερων ριζών, και η βιταμίνη Α είναι εκεί για να τις καταστείλει.

Αποτρέπει τη Θρόμβωση (Πήξη) του Αίματος

Η πλούσια περιεκτικότητα φυτοθρεπτικών συστατικών που βρέθηκαν στις ντομάτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθηθούν στην πρόληψη της μη φυσιολογικής κυτταρικής συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στα αγγεία του αίματος. Αυτό το χαρακτηριστικό την κάνει απαραίτητη και ευεργετική για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Αποτρέπει Παθήσεις των Πνευμόνων

Ο Χυμός της ντομάτας είναι γνωστό ότι προστατεύει από το εμφύσημα, το οποίο προκαλείται από το παθητικό κάπνισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν χυμό ντομάτας και ήταν εκτεθειμένοι σε παθητικό κάπνισμα δεν εμφάνισαν εμφύσημα.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Αρχική Πηγή: blogs.naturalnews.com
Μετάφραση στα Ελληνικά:
share24.gr

loading...