Προειδοποιήσεις Στέλνει ο Βεζούβιος Υπεύθυνος για Μια από τις Πιο Θανατηφόρες Εκρήξεις στην Ανθρώπινη Ιστορία

[08/11/2018 - 20:54]

Προειδοποιήσεις Στέλνει ο Βεζούβιος Υπεύθυνος για Μια από τις Πιο Θανατηφόρες Εκρήξεις στην Ανθρώπινη Ιστορία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Δεν είναι και λίγα τα ηφαίστεια που ξυπνούν το ένα μετά το άλλο, ούτε και είναι λίγοι οι μεγάλης κλίμακας σεισμοί που χτυπούν σε διάφορες περιοχές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και μόνο με το σκεπτικό να βάλεις στο κάδρο τον τρομερό Βεζούβιο, ξυπνάει τρομερές ανησυχίες…

Κάπως έτσι, ένας μικρός σεισμός έστειλε μια ιταλική πόλη σε ψυχολογική κατάρρευση καθώς οι φόβοι εντάθηκαν. Σύμφωνα με την Βρετανική express.co.uk, οι κάτοικοι της Irpinia, στον δήμο Paternopoli, αναταράχθηκαν όταν ένας σεισμός μεγέθους 3,0 έγινε αισθητός το μεσημέρι, τοπική ώρα, σήμερα Πέμπτη.

Παρόλο που η δόνηση ήταν πολύ μικρή και δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια ή τραυματισμοί, τα σχολεία εκκενώθηκαν ως προληπτικό μέτρο. Για ποιό λόγο;

Γιατί, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ο δυνητικά καταστροφικός Βεζούβιος, μόλις 51 μίλια μακριά.

Το υψηλό ηφαίστειο των 4.200 ποδών ξέσπασε τελευταία φορά το 1944 και συνήθως έχει έναν κύκλο «αναθέρμανσης» κάθε 20 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι έχει καλύψει σχεδόν τέσσερις φορές τον κύκλο αυτό. Είναι η ώρα του;

Ο Βεζούβιος είναι υπεύθυνος για μια από τις πιο θανατηφόρες εκρήξεις στην ανθρώπινη ιστορία όταν, το 79 μ.Χ., το τεράστιο ηφαίστειο ξέσπασε πάνω από την πόλη Πομπηία, σκοτώνοντας και τους 11.000 κατοίκους της.

Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη ηφαιστειακή περιοχή στον κόσμο, με τρία εκατομμύρια κατοίκους, στη κοντινή πόλη της Νάπολης.

Οι ίδιες οι σεισμικές δονήσεις δεν ανησυχούν, αλλά ορισμένοι σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι τα «τρέμουλα» γύρω από ένα τέτοιο ηφαίστειο θα μπορούσαν να είναι πρόδρομοι μιας επικείμενης έκρηξης.

Για το λόγο αυτό, οι Ιταλοί αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν διαδικασίες εκκένωσης.

Ο Vincenzo De Luca, Πρόεδρος της περιοχής της Campania, δήλωσε στον ιταλικό Τύπο:

«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Ο Βεζούβιος είναι ένα πρόβλημα γιγαντιαίων αναλογιών.»

Επιπλέον, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

«Πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι ο Βεζούβιος είναι ακόμα αδρανής και ότι δεν δίνει κανένα σημάδι κίνησης, προκειμένου να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μία έκτακτη ανάγκη, αν ξυπνήσει».

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ