Η Πρώτη Κβαντική Πυξίδα στον Κόσμο Είναι Γεγονός

[13/11/2018 - 16:40]

Η Πρώτη Κβαντική Πυξίδα στον Κόσμο Είναι Γεγονός

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Κβαντική Φυσική, οι Κβαντικοί Υπολογιστές είναι κάποια καινούργια δεδομένα που μελετούνται ή/και κατασκευάζονται. Όμως, πολύ λίγος κόσμος είναι εξοικειωμένος με αυτές τι έννοιες, πόσο μάλλον με τις λειτουργίες τους. Παρόλα αυτά, επιστήμονες έφτιαξαν κάτι “κβαντικό” που είναι σχετικά αρκετά εύκολο να καταλάβουμε.

Μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων έδειξε την πρώτη «κβαντική πυξίδα» στον κόσμο, η οποία είναι ικανή να εφαρμόσει πλοήγηση υψηλής ακρίβειας χωρίς τη χρήση δορυφόρων και άλλου πρόσθετους εξοπλισμού. Αυτό αναφέρθηκε από την Βρετανική εφημερίδα Independent.

Ερευνητές από το Imperial College London, σε συνεργασία με εκπροσώπους της εταιρείας Scottish Company M Squared Lasers, που ειδικεύονται στην κατασκευή συσκευών λέιζερ, έχουν αναπτύξει ένα νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται «κβαντική πυξίδα».

Το κύριο πλεονέκτημά της είναι η αυτονομία της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική αυτή συσκευή θα είναι σε θέση να προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση της στο χώρο με βάση τα υποατομικά αποτελέσματα του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Επιπλέον, αυτού του είδους η τεχνολογία είναι σε θέση να ξεπεράσει τα κύρια προβλήματα της ευπάθειας των παραδοσιακών συστημάτων πλοήγησης, όπως η παρεμπόδιση του σήματος και οι ισχυρές παρεμβολές από εξωτερικές επιδράσεις.

“Είναι αυτόνομη και φορητή, οπότε (η πυξίδα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς: από πλοίο έως αεροπλάνο”, δήλωσε ο Graeme Malcolm, γενικός διευθυντής της M Squared Lasers.

Η συσκευή είναι το πρώτο βιώσιμο κβαντικό επιταχυνσιόμετρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κύριος τομέας εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας είναι η ναυτιλία. Στο μέλλον σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε το εύρος της χρήσης του. Για παράδειγμα, μια “κβαντική πυξίδα” μπορεί να ενσωματωθεί σε κινητές συσκευές όπως το σύγχρονο σύστημα GPS.

Η Πρώτη Κβαντική Πυξίδα στον Κόσμο Είναι Γεγονός

Η Πρώτη Κβαντική Πυξίδα

Η επανάσταση σε αυτού τους είδους την τεχνολογία έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι ικανή να μας οδηγήσει σε κόσμους που μέχρι στιγμής ταξιδεύαμε μόνο μέσα από βιβλία ή ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ναι, το κβαντικό μέλλον είναι εδώ.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ