Αρχαιολόγοι Ανακάλυψαν Νέους Τάφους με Επιμήκη Κρανία στην Βολιβία

[19/11/2018 - 08:58]

Αρχαιολόγοι Ανακάλυψαν Νέους Τάφους με Επιμήκη Κρανία στην Βολιβία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ομάδα αρχαιολόγων στη Βολιβία ανέφερε ότι έχουν ανακαλύψει τάφους που περιέχουν αρκετά αντικείμενα και πολλά ανθρώπινα λείψανα τα οποία χρονολογούνται για περισσότερα από 500 χρόνια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο reuters.com, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Βολιβίας εξουσιοδότησε την ανασκαφή 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της La Paz, πριν από τρεις μήνες, αφού ένα έργο εξόρυξης ανακάλυψε αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τάφους, οι οποίοι όπως λένε ανήκαν στον λαό Pacajes.

“Μέσα στο νεκροταφείο βρήκαμε δύο ειδικούς τάφους, εκ των οποίων ο ένας είχε περίπου 108 άτομα μέσα. Ήταν άσχημα αλλοιωμένα, αλλά ήμασταν σε θέση να ανακτήσουμε τα αντικείμενα με τα οποία είχαν ταφεί οι άνθρωποι”, δήλωσε ο αρχαιολόγος Wanderson Esquerdo.

Ενώ δύο από τους τάφους είχαν λεηλατηθεί, οι άλλοι παρέμειναν ανέπαφοι, συμπλήρωσε.

Για να φτάσουν στους τάφους, οι επιστήμονες έπρεπε να χωρέσουν μέσα από μια κυκλική κυλινδρική δομή μόλις 70 cm (27,5 ίντσες) σε διάμετρο και 3 μέτρα (9 πόδια) βαθιά.

Εκτός από τα ανθρώπινα λείψανα, ο μεγαλύτερος τάφος περιείχε μεταλλικά αντικείμενα καθώς επίσης κεραμικά και ξύλινα πιάτα.

“Υπάρχουν αντικείμενα που αποδίδονται σαφώς στην κουλτούρα Inca και σε άλλες που δεν είναι, αλλά ανήκουν στην Aymara”, δήλωσε ο Esquerdo.

Το ιθαγενές βασίλειο Aymara του Pacajes άνθισε στα βολιβιανά υψίπεδα έως ότου κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Incan στα μέσα του 15ου αιώνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι λαοί του Pacajes ίσως δεν είχαν καταστραφεί από την κατάκτηση των Incan, αλλά θα μπορούσαν να έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής επιδημίας.

Η ανακάλυψη είναι “μοναδική και άνευ προηγουμένου”, δήλωσε ο Wilma Alanoca, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Βολιβίας.

Η υπερβολική υγρασία και η υψηλή αλατότητα μέσα στο θάλαμο επιδεινώνουν επίσης πολλά από τα θαμμένα αντικείμενα, πέρα από τα ανθρώπινα λείψανα, σύμφωνα με την ομάδα των ανασκαφών.

Μέσα σε αυτούς τους θαλάμους βρέθηκαν και επιμήκη κρανία, τα οποία είναι πιθανόν αποτέλεσμα τελετουργικής επίδεσης, όπως και παλαιότερα που έχουν εντοπιστεί.

Ωστόσο, ίσως είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες DNA, υποστηρίζεται πως κάποια επιμήκη κρανία από το Παράκας, δεν έχουν ανθρώπινη προέλευση.

Δεν είναι γνωστό αν και αυτά τα επιμήκη κρανία που βρέθηκαν στη Βολιβία θα δοθούν για ανάλογες εξετάσεις DNA.

Παρακολουθείστε και το σχετικό βίντεο για να δείτε και να μάθετε περισσότερα:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Archaeologists discover 15th century indigenous tombs with Elongated Skulls in Bolivia

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ