Αστρονόμοι Ανακάλυψαν Ροζ Πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα που «Δεν θα Έπρεπε να Υπάρχει»

[23/12/2018 - 14:28]

Αστρονόμοι Ανακάλυψαν Ροζ Πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα που «Δεν θα Έπρεπε να Υπάρχει»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πιο μακρινό αντικείμενο που εντοπίστηκε ποτέ στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Ο «Farout», όπως το ονόμασαν εν συντομία, είναι ένα μικρό στρογγυλό αντικείμενο με ροζ χρώμα που βρίσκεται 17,95 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Το χρώμα του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πάγο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η επίσημη ονομασία του είναι 2018 VG18 και έχει διάμετρο 500 χιλιόμετρα (310 μίλια). Είναι το πρώτο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε σε απόσταση πάνω από 100 αστρονομικές μονάδες (AU) από τον Ήλιο μας (με 1 AU να είναι η απόσταση Γη-Ήλιος). 

Ο Farout βρίσκεται σε απόσταση 120 AU, πολύ πιο μακριά από τον πλανήτη νάνο Eris, ο οποίος είναι 96 AU, ενώ ο Πλούτωνας, συγκριτικά, είναι στις 34 AU.

Το αντικείμενο, σύμφωνα με το iflscience.com, ανακαλύφθηκε σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru στην κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη στις 10 Νοεμβρίου. Οι παρατηρήσεις για την επιβεβαίωση της απόστασης πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο από το Παρατηρητήριο Las Campanas στη Χιλή.

«Το μόνο που έχουμε προς το παρόν για το 2018 VG18, είναι η ακραία απόστασή του από τον Ήλιο, την κατά προσέγγιση διάμετρό του και το χρώμα του», είπε ο David Tholen, από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, σε μια δήλωσή του. «Επειδή το 2018 VG18 είναι τόσο απομακρυσμένο, περιστρέφεται πολύ αργά, πιθανόν να χρειάζεται περισσότερο από 1.000 χρόνια για να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον Ήλιο», όπως μαθαίνουμε και από το livescience.com.

Το Farout προστίθεται στην πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια των ιδιόρρυθμων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν μέχρι τώρα πέρα ​​από την τροχιά του Πλούτωνα. Οι τροχιές αυτών των αντικειμένων, φαίνεται να επηρεάζονται από τη βαρύτητα ενός μαζικού πλανήτη, έτσι οι ερευνητές έχουν προτείνει την ιδέα ότι ο  λεγόμενος και υποθετικός «Πλανήτης 9» υπάρχει σε απόσταση πάνω από 200 AU από τον Ήλιο.

Αστρονόμοι Ανακάλυψαν Ροζ Πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα που «Δεν θα Έπρεπε να Υπάρχει»
Ηλιακό Σύστημα. Αποστάσεις σε κλίμακα που δείχνει το νεοανακαλυφθέν 2018 VG18 σε σύγκριση με άλλα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος. (Image Credit: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science).

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει οριστικές αποδείξεις για τον πλανήτη που «δεν θα έπρεπε να υπάρχει», αλλά όλα αυτά βοηθούν τους αστρονόμους να καταλάβουν τι συμβαίνει στην άκρη του Ηλιακού Συστήματος.

Και, ενώ μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε τα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος, ανακαλύψεις όπως αυτή δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί κόσμοι εκεί έξω που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ