Γιατί οι Γυναίκες Χρειάζονται Πιο Πολύ Ύπνο

Γιατί οι Γυναίκες Χρειάζονται Πιο Πολύ Ύπνο

Το ότι οι γυναίκες έχουν πιο σύνθετο εγκέφαλο από τους άνδρες, είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται χρόνια στις συζητήσεις μας.

Ωστόσο μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα, ήρθε να επιβεβαιώσει επιστημονικά αυτήν την άποψη και να αποδείξει πως η ιδιαιτερότητα αυτή του γυναικείου εγκεφάλου, επηρεάζει μεταξύ άλλων και την ποιότητα του ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος, με επικεφαλή τον ψυχολόγο Michael Breus, ανέφεραν πως η πολυάσχολη καθημερινότητα των γυναικών κουράζει τον εγκέφαλό τους, γεγονός που τις κάνει να έχουν ανάγκη από περισσότερη ξεκούραση.

Για αυτό και οι γυναίκες που δεν απολαμβάνουν έναν πολύωρο και ποιοτικό ύπνο, τείνουν να ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη ή να παρουσιάζουν αυξημένη νευρικότητα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από καταθλιπτικές σκέψεις, έχουν περισσότερο θυμό και είναι πιο εχθρικές το πρωί», δήλωσε ο Breus. Τη στιγμή που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με τους άντρες, καθώς η έλλειψη ύπνου δεν εμφανίζει πάνω τους τα ίδια αποτελέσματα.

Ως μία καλή λύση για τις γυναίκες που υποφέρουν από αΰπνίες, οι ειδικοί προτείνουν τον 25 – 90λεπτο μεσημεριανό ύπνο.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου σε βάθος, ο φλοιός του εγκέφαλο που σχετίζεται με τη διαδικασία της σκέψης, της μνήμης και της ομιλίας αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε φάση αποκατάστασης.  Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλο του κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρόνο αποκατάστασης, δηλαδή ύπνου, χρειάζεται τη νύχτα. Οι γυναίκες λοιπόν, που φαίνεται να επιδίδονται σε πολύ πιο multitasking δραστηριότητες είναι λογικό να χρειάζονται και περισσότερες ώρες αποκατάστασης. Βέβαια κι ένας άνδρας με μια δουλειά η οποία απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενδεχομένως να έχει την ίδια ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση», ολοκληρώνει ο επιστήμονας.

neopolis.gr και newside.gr

loading...