Κόκκινο Κρασί και Μαύρη Σοκολάτα ο Ισχυρός Συνδυασμός Αντιγήρανσης και Απόλαυσης

Κόκκινο Κρασί και Μαύρη Σοκολάτα ο Ισχυρός Συνδυασμός Αντιγήρανσης και Απόλαυσης

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ενδεχομένως πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα πολλά οφέλη προς την υγεία, σχετικά με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και κόκκινου κρασιού. Ίσως, επίσης, να γνωρίζετε ότι τα οφέλη αυτά προέρχονται από μια φυσική χημική ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη . Ωστόσο, σήμερα πρόκειται να μιλήσουμε για κάτι ελαφρώς διαφορετικό που μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Cell Biology δείχνει ότι τα γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ανανεωθούν χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες παρόμοιες με την ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στα πανεπιστήμια του Exeter και του Brighton, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φιστίκια, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα και κάποια μούρα.

Η Δρ. Lorna Harries, καθηγήτρια μοριακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ηγήθηκε των ερευνητών και η πρώτη εισηγήτρια της μελέτης είναι η Δρ. Eva Latorre, ερευνήτρια στο ίδιο ίδρυμα.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες του Πανεπιστημίου του Exeter, όπου διαπιστώθηκε ότι οι λεγόμενοι “συντελεστές συρραφής” – οι οποίοι είναι ένας τύπος πρωτεΐνης – τείνουν να γίνουν ανενεργοί καθώς μεγαλώνουμε.

Στη μελέτη, οι ερευνητές πρόσθεσαν “επανεμφανίσεις” ή χημικές ουσίες παρόμοιες με την ρεσβερατρόλη, σε γηρασμένα ανθρώπινα κύτταρα και διαπίστωσαν ότι επανενεργοποίησαν αυτούς τους “συντελεστές συρραφής”. Αυτό, με τη σειρά του, όχι μόνο έκανε τα γηρασμένα κύτταρα να φαίνονται νεότερα, αλλά και άρχισαν να διαιρούνται πάλι, όπως τα νεαρά κύτταρα.

«Επανέλαβα τα πειράματα αρκετές φορές και σε κάθε περίπτωση, τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από τις συνέπειες και τις δυνατότητες αυτής της έρευνας “, σημειώνει η Δρ. Latorre.

Ανάμεσα σε άλλες επεξηγήσεις, η καθηγητής Δρ.Lorna Harries ανέφερε στην Medical News Today:

«Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ζουν υγιεινά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα ευρήματα επιδεικνύουν ότι όταν επεξεργάζονται γηρασμένα κύτταρα με μόρια που αποκαθιστούν τα επίπεδα των “συντελεστών συρραφής”, τα κύτταρα ανακτούν κάποια χαρακτηριστικά των νέων».

Είπε επίσης ότι τα αναζωογονητικά αποτελέσματα διήρκεσαν για εβδομάδες, τα οποία ήταν επίσης πολύ συναρπαστικά. Η ανακάλυψη μπορεί σύντομα να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, αλλά με υγεία για όλη τους τη ζωή».

Όπως καταλαβαίνετε, ένας συνδυασμός μαύρης σοκολάτας και καλού κόκκινου κρασιού, στο μέτρο πάντα μία κανονικής και όχι υπερβολικής κατανάλωσης, θα μπορούσε εύκολα να βοηθήσει στην αντιγήρανση, μέχρι οι επιστήμονες να δημιουργήσουν, ενδεχομένως, το συμπλήρωμα εκείνο στην διατροφή μας που δεν θα μας επιτρέπει να γερνάμε αλλά αντίθετα να μεγαλώνουμε και να μένουμε πάντα νέοι!

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

theheartysoul.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

loading...