66 Μυστηριώδη Διαστρικά Αντικείμενα Βρίσκονται Κοντά μας. Ξένα Διαστημόπλοια;

[28/12/2018 - 07:59]

66 Μυστηριώδη Διαστρικά Αντικείμενα Βρίσκονται Κοντά μας. Ξένα Διαστημόπλοια;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το Oumuamua έκανε την αρχή. Ήταν ο πρώτος διαστρικός επισκέπτης που οδήγησε σε μία τεράστια διαδικτυακή συζήτηση για την προέλευσή του. Τώρα, άλλοι 66 έχουν σειρά.

Ο διαστρικός επισκέπτης Oumuamua εντοπίστηκε από τους αστρονόμους το 2017 και έφυγε το 2018. Ήταν ένας μακρόστενος διαστρικός βράχος; Ήταν ένας κομήτης; Ένας αστεροειδής; Και ποιες είναι οι πιθανότητες να επρόκειτο για ένα εκπληκτικό «προϊόν» ενός εξαιρετικά προηγμένου εξωγήινου εξοπλισμού, που στάλθηκε στο Ηλιακό μας Σύστημα για να το μελετήσει και να συλλέξει πληροφορίες;

Αν και οι επιστήμονες και οι αστρονόμοι, ακόμα διχάζονται αναμεταξύ τους, για το τι θα μπορούσε να ήταν ο Oumuamua, τώρα, σύμφωνα με το Forbes, από δύο ερευνητές του Χάρβαρντ, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 4 πιθανοί διαστρικοί επισκέπτες που φαίνεται να έχουν παγιδευτεί στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, Amir Siraj και Abraham Loeb, εκατοντάδες διαστρικά αντικείμενα μεγέθους τους Oumuamua μπορούν να αναγνωριστούν από τροχιές τύπου Centaur.

Το γνωστό δίδυμο του Χάρβαρντ που πρότεινε ότι το Oumuamua μπορεί να ήταν μία εξωγήινη κατασκευή -και κατά συνέπεια- ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο-ανιχνευτής, πιστεύουν ότι περισσότερα τέτοια αντικείμενα βρίσκονται στην γειτονιά μας.

Τα τέσσερα δυνητικά διαστρικά αντικείμενα με τις ονομασίες 2011 SP25, 2017 RR2, 2017 SV13 και 2018 TL6, πιστεύεται ότι ταξιδεύουν γύρω από το ηλιακό σύστημα κυρίως μεταξύ των τροχιών του Δία και του Ποσειδώνα.

Καθώς περνούσαν από το ηλιακό σύστημα, παγιδεύτηκαν στη βαρύτητα του ηλιακού μας συστήματος.

Μια πρόσφατη μελέτη που περιγράφει τα μυστήρια αντικείμενα εμφανίστηκε στο arXiv και αναμένεται να ταράξει τα νερά όλης της επιστημονικής κοινότητας, καθώς ο καθηγητής Abraham Loeb, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα ότι το Oumuamua μπορεί να ήταν ένα ξένο σκάφος – άρα και τα παρόμοια με αυτό διαστρικά αντικείμενα.

Οι Siraj και Loeb αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα δεδομένα με πολλές προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα δεδομένα που έλαβε το τηλεσκόπιο Pan STARRS, με το οποίο ανακαλύφθηκε το Oumuamua.

Σύμφωνα, πάντα με το Forbes, με ό,τι έχουν βρει ως τώρα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 66 πιθανά άλλα διαστρικά αντικείμενα ακριβώς όπως το Oumuamua, με διάμετρο από περίπου 100 μέτρα μέχρι και 10.000 μέτρα, τα οποία φαίνεται να έχουν «παγιδευτεί» στο σύστημα Ήλιος-Δίας το οποίο λειτουργεί «ως αλιευτικό δίχτυ που φιλοξενεί μερικές χιλιάδες αντικείμενα που συλλέγονται ανά πάσα στιγμή», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Universe Today, ο καθηγητής Loeb, όπως αναφέρει και το ancient-code.com

Ωστόσο, το δίδυμο του Χάρβαρντ περιμένει την ολοκλήρωση του υπό κατασκευή τηλεσκοπίου LSST, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022, ώστε να έχουν καλύτερα εργαλεία για να ανακαλύψουν δεκάδες αντικείμενα τύπου Oumuamua παγιδευμένα στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Πάντως, σε ότι αφορά τα τέσσερα νέα αντικείμενα προς συζήτηση, ο
Siraj δήλωσε στο Forbes:

«Δεν ξέρουμε αν είναι κομήτες, αστεροειδείς ή αντικείμενα».

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ