Θρομβώσεις και Όσα Πρέπει να Ξέρετε για να τις Αντιμετωπίσετε

Θρομβώσεις και Όσα Πρέπει να Ξέρετε για να τις Αντιμετωπίσετε

Μεγάλος αριθμός ατόμων, περίπου εκδηλώνουν κάθε χρόνο θρόμβωση στο δυτικό κόσμο (1). Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα ενώ η θρόμβωση είναι ιάσιμη, περίπου ένας στους τρεις από αυτούς που διαγιγνώσκονται με θρόμβο αίματος μπορεί να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με το MedicineNet, οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται μέσα σε φλέβες ή αρτηρίες, ως μια προσπάθεια του οργανισμού να επανορθώσει κάποια βλάβη σε ένα αιμοφόρο αγγείο (2). Ωστόσο, εάν ένας θρόμβος, που είναι μια πηκτωματοποιημένη μάζα από αιμοπετάλια και ινώδες, σχηματιστεί κατά λανθασμένο τρόπο μέσα στο αιμοφόρο αγγείο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Όταν σχηματίζεται θρόμβος εκεί όπου δεν πρέπει, η ροή του αίματος μειώνεται, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Συχνά το πρόβλημα με τους θρόμβους αίματος είναι ότι οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, οπότε πολλές φορές ο εντοπισμός γίνεται με καθυστέρηση. Επίσης, πολύς κόσμος δεν κατανοεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία της θρόμβωσης.

Τα αίτια της θρόμβωσης

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να προκληθούν από μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως τις συνθήκες και τις επιλογές του τρόπου ζωής. Τα αίτια περιλαμβάνουν:✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!

  • Καρδιακές παθήσεις όπως κολπική μαρμαρυγή και διαταραχή του καρδιακού ρυθμού
  • Εγκυμοσύνη έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού
  • Χρήση μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων που περιέχουν οιστρογόνα, όπως το χάπι, το σπιράλ κ.λπ.
  • Ορμονική θεραπεία που περιέχει οιστρογόνα
  • Παρατεταμένη ακινητοποίηση, για παράδειγμα, όταν καθόμαστε πολλές ώρες στην ίδια στάση και δεν μετακινούμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή οταν καθόμαστε σε στάση σταυροπόδι.
  • Μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα ορθοπεδικές διαδικασίες όπου τοποθετούνται νάρθηκες και ο ασθενής ακινητοποιείται (οι χειρουργικές επεμβάσεις της λεκάνης, της κοιλίας, του ισχίου και του γόνατος αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου)
  • Σπασμένα οστά ή σοβαρό τραυματισμό των μυών
  • Διαταραχές του θρόμβου στο αίμα, όπως ο παράγοντας V Leiden
  • Καρκίνος και θεραπεία καρκίνου
  • Παχυσαρκία

Συμπτώματα που προκαλούν οι θρομβώσεις

Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στα αιμοφόρα αγγεία (γνωστά ως βαθιά φλεβική θρόμβωση), αλλά μπορούν επίσης να σπάσουν και να ταξιδέψουν στους πνεύμονές (πνευμονική εμβολή). Και οι δύο συνθήκες θρόμβου αίματος έχουν διαφορετικά συμπτώματα που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε.

Συμπτώματα βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) συμβαίνει όταν οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται σε μία από τις φλέβες των άκρων του σώματός, όπως στα πόδια ή στα χέρια σας. Όταν σχηματίζονται οι θρόμβοι αυτοί, η περιοχή συνήθως διογκώνεται, μαλακώνει και ο πόνος μπορεί να χαρακτηριστεί ως κράμπα, ή μυϊκός πόνος.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η περιοχή στην οποία έχει σχηματιστεί η θρόμβωση, αλλάζει το χρώμα του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο ερυθρό ή πιο κυανό. Η περιοχή της θρόμβωσης είναι επίσης ζεστή κατά την αφή. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως μόλις αναγνωρίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επειδή μπορεί να χρειαστείτε αμέσως θεραπεία.

Συμπτώματα πνευμονικής εμβολής.

Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε μια θρόμβωση από νωρίς γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή ακόμα και να σπάσει η φλέβα και ο θρόμβος να οδηγηθεί στους πνεύμονές. Τα σημάδια της πνευμονικής εμβολής, περιλαμβάνουν ξαφνική δύσπνοια, έντονο θωρακικό πόνο, που μπορεί να μοιάζει με μαχαιριά και να χειροτερεύει όταν παίρνουμε βαθιές εισπνοές, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ανεξήγητο βήχα – μερικές φορές με βλέννα με αίμα.

Εάν κάποιον αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσει αμέσως τον γιατρό του, ή να μεταβεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Διάγνωση

Συνήθως οι εξετάσεις περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα για να εντοπιστεί ο θρόμβος. Αν όμως ο υπερηχογράφος δεν εμφανίζει θρόμβο και ο ασθενής εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί να γίνει και μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας για την ανίχνευση του θρόμβου. Υπάρχει επίσης μια δοκιμή D-dimer, η οποία ελέγχει το αίμα για ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία πήξης του αίματος.

Θεραπεία

Το MedicineNet αναφέρει ότι ανάλογα με τη θέση του θρόμβου και την αιτία του, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία διευκολύνουν τη ροή του αίματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο.

Πρόληψη

Η πρόληψη του θρόμβου αίματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσοχή που δίνουμε στους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι περιλαμβάνουν κινδύνους αγγειακών παθήσεων, καπνίσματος, παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε τη σημασία της γνώσης των προσωπικών παραγόντων κινδύνου, όπως το ιστορικό θρομβώσεων στην οικογένεια, καθώς και τη δυνατότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων της θρόμβωσης.

Μια άλλη μέθοδος πρόληψης που προτείνεται είναι να σηκωνόμαστε και να κινούμαστε εάν καθόμαστε πολλές ώρες στην ίδια θέση, ή ταξιδεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί προτείνουν επίσης ότι είναι σημαντικό αν έχουμε υποστεί χειρουργική επέμβαση ή είμαστε άρρωστοι και πρέπει να μείνουμε σε ένα κρεβάτι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σχετικά με τις επιλογές που έχουμε για πρόληψη θρόμβων αίματος.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
share24.gr

loading...