Τα Βιολογικά Προϊόντα Είναι ό,τι Χειρότερο για την Κλιματική Αλλαγή. Την Φέρνουν Πιο Κοντά και Βλάπτουν τον Πλανήτη

Τα Βιολογικά Προϊόντα Είναι ό,τι Χειρότερο για την Κλιματική Αλλαγή. Την Φέρνουν Πιο Κοντά και Βλάπτουν τον Πλανήτη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τρώτε βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα; Σίγουρα το κάνετε για να διαφυλάξετε την υγεία σας, όπως υποστηρίζουν οι διαφημίσεις αλλά και με το σκεπτικό ότι βοηθάτε τον πλανήτη. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Μία πολύ παράξενη μελέτη έρχεται να καταστρέψει μέρος αυτής της πεποίθησης που μας έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται περισσότερη βλάβη από οφέλη, όπως διαβάζουμε στο iflscience.com.

Διεθνείς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Chalmers εξέτασαν τον αντίκτυπο της βιολογικής καλλιέργειας σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή τροφίμων, στο κλίμα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες παράγουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις, κυρίως επειδή τα χημικά λιπάσματα δεν χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καλλιεργειών. Ως αποτέλεσμα, για να παραχθεί ίδια ποσότητα βιολογικών τροφίμων με τις συμβατικές καλλιέργειες, χρειάζεται πολύ περισσότερη γη.

Με απλά λόγια, η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα από τα συμβατικά τρόφιμα, εξαιτίας των επιπλέον εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται μέσω της αποψίλωσης που απαιτείται λόγω της λιγότερο αποδοτικής βιολογικής παραγωγής.

«Όσο μεγαλύτερη χρήση γης γίνεται στη βιολογική γεωργία, οδηγεί έμμεσα σε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χάρη στην αποψίλωση», είπε ο Stefan Wirsenius, ένας από τους εισηγητές της μελέτης, σε συνδυασμό με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Nature

Η ομάδα υποστηρίζει πως τα ευρήματα ισχύουν και για την βιολογική παραγωγή κρέατος, καθώς, για παράδειγμα, οι βιολογικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τροφοδοτούνται με βιολογικά προϊόντα.

Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που επιθυμούν να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτές στο κλίμα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα βιολογικά τρόφιμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Όμως, όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, η μελέτη μας δείχνει ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι μια πολύ χειρότερη εναλλακτική λύση».

Μοιάζει λίγο με δίκοπο μαχαίρι…

diadrastika.com