Μυστηριώδες Αόρατο Αντικείμενο Περιπλανιέται στον Πυρήνα του Γαλαξία

[21/01/2019 - 11:43]

Μυστηριώδες Αόρατο Αντικείμενο Περιπλανιέται στον Πυρήνα του Γαλαξία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον πυρήνα του Γαλαξία ένα μυστηριώδες αόρατο αντικείμενο που περιπλανιέται γύρω από το διαστρικό μέσο. 

«Όταν έβλεπα για πρώτη φορά τα δεδομένα που έλαβε το τηλεσκόπιο ALMA, ήμουν πολύ χαρούμενος. Τα σύννεφα του φυσικού αερίου κινήθηκαν σε αυτή τη γωνιά του χώρου όχι με τυχαίο τρόπο, αλλά κατά μήκος συγκεκριμένων τροχιών, που έδειξαν την ύπαρξη ενός αόρατου αντικειμένου με τεράστια μάζα », δήλωσε ο Shunya Takekawa από το Εθνικό Παρατηρητήριο Αστρονομίας της Ιαπωνίας στο Nagano, όπως αναφέρει το earth-chronicles.com

Παρατηρήσεις σχετικά με τις πρώτες εποχές της ζωής στο σύμπαν δείχνουν ότι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που ζυγίζουν όσο αρκετά δισεκατομμύρια Ήλιοι υπήρχαν ήδη στους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος, κάτι που θα ήταν αδύνατο εάν ξεκινούσαν να αναπτυχθούν από το μηδέν, όπως πίστευαν οι επιστήμονες πριν.

Για το λόγο αυτό, οι αστρονόμοι ψάχνουν εδώ και καιρό τις αποκαλούμενες “μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας”, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την άμεση κατάρρευση της ύλης και να χρησιμεύσουν ως “μικρόβια” για τη γέννηση υπερμεγέθων τρυπών. Σήμερα, οι αστρονόμοι γνωρίζουν την ύπαρξη πέντε μαύρων τρυπών αυτού του είδους.

Ο Takekawa και οι συνεργάτες του πρόσθεσαν έναν ακόμα υποψήφιο στον αριθμό τους, ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά μας από όλους τους “ανταγωνιστές” του, μελετώντας την περιοχή γύρω από το κέντρο του Γαλαξία με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου μικροκυμάτων ALMA.

Αυτό το παρατηρητήριο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, βλέπει ακόμη και τις πιο ψυχρές συσσωρεύσεις αερίων και σκόνης στο Σύμπαν. Αυτό επιτρέπει την αναζήτηση για εντελώς αόρατα αντικείμενα, όπως οι μαύρες τρύπες, παρατηρώντας πώς “αναμειγνύουν” τον περιβάλλοντα χώρο και τρώνε τα σύννεφα αερίων και σκόνης που τα περιβάλλουν.

Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του τηλεσκοπίου, μελετώντας τα “ύποπτα” αντικείμενα. Οι αστρονόμοι έχουν από καιρό σχετικές υποψίες, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαν την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουν.

Τον περασμένο Μάιο, ο Takekawa και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι δύο τέτοια σύννεφα, που βρίσκονται μόλις 20 έτη φωτός από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, περιστράφηκαν γρήγορα γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας.

Παρακολουθώντας τα μόρια του υδροκυανικού οξέος και του δισουλφιδίου του άνθρακα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ταχύτητα της κίνησης τους. Ήταν περίπου 40-70 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, που έδειξε μια τεράστια μάζα ενός αόρατου αντικειμένου, του HCN-0.009-0.044, γύρω από το οποίο κινήθηκαν οι συσσωρεύσεις αερίων.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ιαπωνικών ερευνητών, είναι περίπου 32 χιλιάδες φορές βαρύτερο από τον Ήλιο, γεγονός που της επιτρέπει να προστεθεί αδιαμφισβήτητα στον αριθμό των μαύρων οπών της ενδιάμεσης μάζας.

Σύμφωνα με τις μελέτες, υποδηλώνεται ότι το HCN-0.009-0.044 μπορεί να είναι μια μοναδική “περιπλανόμενη” μαύρη τρύπα, που μεταναστεύει μέσα από το κέντρο του γαλαξία σε αναζήτηση του επόμενου “δείπνου” της.

Οι “φωτογραφίες” αυτής της μαύρης τρύπας, δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη arXiv.org.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ