Είναι ο Θυρεοειδής μου Εντάξει; Πως Να το Ελέγξω

Είναι ο Θυρεοειδής μου Εντάξει; Πως Να το Ελέγξω

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζει πολύ μεγάλα ποσοστά επιβίωσης (το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 97%), εφόσον εντοπιστεί στα πρώτα στάδια.

Εάν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχετε με την μέθοδο της ψηλάφησης αν ο θυρεοειδής σας έχει κάποια τυχόν ανωμαλία, τότε αυτό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Θυρεοειδής: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση γίνεται με ψηλάφηση στον λαιμό σας και ταυτόχρονη οπτική παρατήρηση. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ποτήρι νερό και έναν καθρέφτη. Από εκεί και πέρα ο θυρεοειδής σας είναι εύκολο να εντοπιστεί, αφού βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (δείτε το βίντεο που ακολουθεί για λεπτομέρειες).

Ο δρ Jeffrey Mechanick, κλινικός καθηγητής της Ιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Νοσημάτων των Οστών στην Σχολή Ιατρικής του νοσοκομείου Mount Sinai και πρόεδρος της AACE, συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

  1. Πρώτα, εντοπίστε τον θυρεοειδή σας αδένα, ο οποίος είναι πάνω από το ύψος της κλείδας και κάτω από τον λάρυγγα σας. Δεν πρέπει να συγχέεται ο θυρεοειδής αδένας με το “μήλο του Αδάμ” (στους άντρες), το οποίο βρίσκεται πάνω από το θυρεοειδή αδένα.
  2. Εστιάστε σε αυτό το μέρος του λαιμού, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και αρχίστε να καταπίνετε το νερό από το ποτήρι.
  3. Κοιτάξτε τον λαιμό σας στον καθρέφτη, ενώ καταπίνετε, και δώστε προσοχή για τυχόν στατικούς, ή κινούμενους όγκους.

Δείτε και το σχετικό πρώτο βίντεο:

Δείτε και ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο η ελληνικής καταγωγής ενδοκρινολόγος Mary Vouyiouklis Kellis, που εργάζεται στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Solon Family Health Center των ΗΠΑ, μας παρουσιάζει η ίδια έναν καλό τρόπο να ελέγξετε αν ο θυρεοειδής σας έχει κάποιο πρόβλημα.

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση μια απλή αυτοεξέταση του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι αρκετή για να κάνετε “διάγνωση” προβλήματος. Αυτό το κάνει ΜΟΝΟ ένας γιατρός! Η αυτοεξέταση αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό και χρησιμότητα να έχετε το νου σας για τυχόν αλλαγές στον θυρεοειδή σας και τίποτα περισσότερο. Αν έχετε την παραμικρή αίσθηση ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Και πάντα να κάνετε τακτικές εξετάσεις σύμφωνα με τις συμβουλές του.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

healthline.com Μετάφραση/απόδοση Iatropedia.gr

loading...