Επιστήμονες Βρήκαν Τρόπο να Μετατρέψουν τα Καρκινικά Κύτταρα σε Λίπος

[21/01/2019 - 10:15]

Επιστήμονες Βρήκαν Τρόπο να Μετατρέψουν τα Καρκινικά Κύτταρα σε Λίπος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία έχουν βρει έναν τρόπο να μεταμορφώσουν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού σε λιπώδη κύτταρα αξιοποιώντας μια πολύ κομβική στιγμή στον κύκλο ζωής τους.

Όπως διαβάζουμε στο iflscience.com η επιτυχία της τεχνικής, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Cell, εξαρτάται από μια διαδικασία που ονομάζεται μετάπτωση επιθηλίου-μεσεγχυματικού (epithelial-mesenchymal transition – EMT).

Σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια, κατέληξε πως σε απόκριση των παραγόντων στο μικροπεριβάλλον τους, τα επιθηλιακά κύτταρα  φθάνουν σε κατάσταση υψηλής πλαστικότητας, επιτρέποντάς τους να μετατραπούν σε διαφορετικό τύπο κυττάρου. Σε αυτό το στάδιο, το κύτταρο μοιάζει με κάτι κοντά σε ένα βλαστοκύτταρο.

Η διαδικασία είναι απαραίτητη για διάφορους φυσιολογικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της επούλωσης των πληγών. Αλλά, δυστυχώς, έχει και κάποια λιγότερο ευχάριστα αποτελέσματα. 

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν την EMT και την αντίστροφη διαδικασία της (mesenchymal-epithelial transition – MET) για να ταξιδέψουν από ένα μέρος του σώματος σε άλλο. Αυτό επιτρέπει στον καρκίνο να εξαπλωθεί σε διαφορετικά όργανα και διαφορετικούς ιστούς – εξ ου και ο πρωτεύον και δευτερογενής καρκίνος.

Παρέχει, ωστόσο, στους επιστήμονες μια ευκαιρία να στοχεύσουν τον καρκίνο σε μια ευάλωτη κατάσταση. Η ιδέα εδώ είναι ότι αν στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα σε αυτή την κατάσταση υψηλής πλαστικότητας πριν φτάσουν στο ΜΕΤ, μπορεί να είναι δυνατή η μετατροπή τους σε μια λιγότερο κακοήθη κατάσταση και κατά συνέπεια να αποφευχθεί η ανάπτυξη δευτερογενούς καρκίνου.

Για να δουν αν οι υποψίες τους ήταν σωστές, η ομάδα στη Βασιλεία χρησιμοποίησε ποντίκια με ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Οι ποντικοί έλαβαν δύο δόσεις φαρμάκων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένας αναστολέας καρκίνου (trametinib) και ο δεύτερος ένα αντιδιαβητικό φάρμακο (ροσιγλιταζόνη).

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ