Μελέτη Δείχνει Γιατί Κάποιοι Άνθρωποι Τρώνε τον Αγλέουρα Αλλά Δεν Παίρνουν Ούτε Γραμμάριο

[31/01/2019 - 11:31]

Μελέτη Δείχνει Γιατί Κάποιοι Άνθρωποι Τρώνε τον Αγλέουρα Αλλά Δεν Παίρνουν Ούτε Γραμμάριο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όλοι έχουμε έναν φίλο που φαίνεται να τρώει και να τρώει και να τρώει χωρίς να βάζει μερικά κιλά επάνω του. Γιατί συμβαίνει αυτό με μερικούς ανθρώπους;

Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, έθεσε ως στόχο τη «γενετική αρχιτεκτονική» της λεπτότητας και της σοβαρότητας της παχυσαρκίας στη «μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα». 

Τα ευρήματά τους τονίζουν αρκετές νέες γενετικές παραλλαγές που συνδέονται ευρέως με την σοβαρή παχυσαρκία και άλλες που συνδέονται με την “υγιή λεπτότητα”, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να παραμείνουν αδύνατοι από άλλους.

“Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς αδύνατοι άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί επειδή έχουν μικρότερο βάρος (που συμβάλλεται) από τα γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι υπέρβαροι και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως μερικοί άνθρωποι θέλουν να προτείνουν” είπε ο Sadaf Farooqi σε μία δήλωσή του

“Είναι εύκολο να βιαστούμε στην κρίση και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Έχουμε πολύ μικρότερο έλεγχο επί του βάρους μας απ ‘ό, τι θα θέλαμε να σκεφτούμε».

Οι ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν το DNA περίπου 14.000 ανθρώπων, τόσο αδύνατων όσο και παχύσαρκων.

“Όπως αναμενόταν, διαπιστώσαμε ότι οι παχύσαρκοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου από τους φυσιολογικούς ανθρώπους, γεγονός που συμβάλλει στον κίνδυνο υπερβολικού βάρους τους. Τα γενετικά ζάρια φορτώνονται εναντίον τους “, πρόσθεσε ο ερευνητής Dr. Inês Barroso του Ινστιτούτου Wellcome Sanger.

Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να υπαγορεύσουν την αύξηση βάρους, αν και αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι πρόκειται για θέμα μεταβολισμού.

Ο καθηγητής Farooqi είπε σχετικά: “Αν βρούμε τα γονίδια που εμποδίζουν (τους αδύνατους) να βάλουν βάρος, ίσως μπορούμε να στοχεύσουμε αυτά τα γονίδια για να βρούμε νέες στρατηγικές απώλειας βάρους και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα”.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ