μπρουτζινο άγαλμα Ίνκα που κρατά κοντάρι με τσεκούρι και το άλλο χέρι έχει ψηλά

Κοσμολογία Ίνκας: Πώς ο Αρχαίος Πολιτισμός Ήταν στην Ιδιοτροπία των «Υπερανθρώπινων Δυνάμεων»

Οι Ινκας πίστευαν ότι «οι υπερφυσικές δυνάμεις διέπουν τα καθημερινά γεγονότα» με τους θεούς των Iνκα «που διαθέτουν εξουσίες να κυβερνούν» την αρχαία αυτοκρατορία.

Οι Ίνκας τιμούσαν και εκτίμησαν πολλά χαρακτηριστικά τόσο των φυσικών όσο και των ανθρωπογενών τοπίων που αισθάνονταν ότι ήταν προικισμένα με υπεράνθρωπες δυνάμεις. Η αστρονομία βρισκόταν στην καρδιά της θρησκείας και της γεωργίας των Iνκας. 

Η διδακτορική διατριβή του Steven Roland Gullberg (2009) «Η κοσμολογία των Inca Huacas», διερευνά τα χαρακτηριστικά των αστρονομικών παραμέτρων του τοπίου των Iνκας.

Και ειδικότερα, πώς αυτός ο αρχαίος πολιτισμός χρησιμοποίησε υπερφυσικές δυνάμεις για να επηρεάσει κάποιες πτυχές της φύσης γύρω τους.

Οι Ίνκας διακήρυταν ότι ήταν παιδιά του ήλιου. Τον λατρεύουν και βλέπουν τον αυτοκράτορα τους, τον Παχακούτι σαν τον άμεσο απόγονο του ήλιου.Οι Ίνκας ωφελήθηκαν από τις υπάρχουσες αστρονομικές γνώσεις και πεποιθήσεις των Άνδεων και κατέστησαν την ηλιακή λατρεία την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας τους.Ο Παχακούτι το επέβαλε σε όλη τη σφαίρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο γιος του ήλιου και η σύζυγός του η κόρη του φεγγαριού.

Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η περίφημη περιοχή Iνκα του Machu Picchu χτίστηκε ως κτήμα για τον Παχακούτι.Ο Gordon Francis McEwan έγραψε στο “The Incas: New Perspectives”: “Ως θεϊκός κυβερνήτης, ο αυτοκράτορας μπορούσε να εκφράσει τη δύναμή του και τη θεία θέλησή του, αλλάζοντας φυσικά το ιερό τοπίο.”Είχε την περιουσία του δεν χτίστηκε σε ένα βουνό αλλά ενσωματώθηκε μέσα του και το ιερό περιβάλλον του.”Αυτό δεν σήμαινε μόνο να εντυπωσιάσει τα θνητά του θέματα αλλά και να επιδείξει τη δύναμή του στους άλλους θεούς και να δεσμεύεται στενά με την υπερφυσική δύναμή τους”.

Το 2008 η εγκυκλοπαίδεια της παγκόσμιας ιστορίας γράφει ότι «οι ηγεμόνες της αυτοκρατορίας των Iνκας και του Moche απεικονίζονται ως έχοντες υπερφυσικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν την ικανότητά τους να κυβερνούν την κοινωνία».

Αυτή η απεικόνιση αποδεικνύεται από μια αρχαιολογική εξέταση του τάφου Moche στο Sipan, η οποία ανακάλυψε ότι οι σκελετοί στον τάφο αυτό ήταν ντυμένοι σε regalia παρόμοιο με εκείνο που φορούσαν τα μυθικά άτομα που είχαν αποτυπωθεί στα έργα τέχνης του Moche.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς: “Η επιθυμία των ηγετών των Ίνκας να απεικονίζονται με υπερφυσικές δυνάμεις, απεικονίζεται σε διάφορους μύθους”.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια της Παγκόσμιας Ιστορίας, οι Ίνκας ενσωμάτωσαν τους θεούς των φυλών που κατέκτησαν, στη θρησκεία τους.Οι θεοί των κατακτημένων φυλών ήταν μερικές φορές δημοφιλείς και ισχυρές θεότητες στο πάνθεον των Ινκας. 

Ο Viracocha πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους ισχυρότερους θεούς των Iνκας, δεδομένου ότι «είχε την ικανότητα να δώσει ζωή», καθώς είναι κατανοητό ότι οι Iνκας πίστευαν στη μετενσάρκωση.

Ο Steven Roland Gullberg έγραψε: «Η θρησκεία τους συνδέθηκε στενά με τη φύση με την ευημερία του κόσμου στην ιδιοτροπία των υπερφυσικών δυνάμεων που βρέθηκαν μέσα στα βουνά, τις σπηλιές και τα ρέματα, καθώς και στα ουράνια αντικείμενα όπως το φεγγάρι, τα αστέρια και τη βροντή.

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ EXPRESS : Corfiatiko

Image by LoggaWiggler from Pixabay

loading...