Πως ακούγεται η Μουσική 8 Διαστάσεων

Πως ακούγεται η Μουσική 8 Διαστάσεων

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι μάλλον ΔΕΝ υπάρχει μουσική 8 διαστάσεων. Όχι, όχι δεν σε κοροϊδεύουμε! Απλώς καθώς φαίνεται ο όρος 8Dmusic είναι ένα διαφημιστικό τρικ.

Ο σωστός όρος είναι «ambisonicaudio» και περιγράφει έναν τύπο ήχου που δίνει στον ακροατή την ψευδαίσθηση ότι αυτό που ακούει έρχεται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι ότι οι ήχοι αλλάζουν εκ περιτροπής από το δεξί στο αριστερό κανάλι (είτε σε ηχεία, είτε σε ακουστικά).

Οι ήχοι έρχονται από 8 διαφορετικές κατευθύνσεις, με την πηγή να «τοποθετείται» τόσο πάνω-κάτω, όσο και αριστερά-δεξιά, μπρος-πίσω και διαγώνια σε σχέση με τον ακροατή. Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό, αρκεί να πούμε πως ο σκοπός της 8D -ας κάνουμε μια παραχώρηση και ας τη λέμε κι έτσι- μουσικής είναι να αποτελεί το βασικό μέσο ηχητικής προσομοίωσης στην τεχνολογία του VirtualReality.

Ας αφήσουμε στην άκρη το τεχνικό μέρος και το ποια τεχνολογία οδηγεί στο ambisonic audio και ας μείνουμε παραπάνω στο αισθητικό κομμάτι. Ο ήχος στο ambisonic audio προέρχεται από ένα νοητό κυκλικό τόξο, με τον ακροατή στο κέντρο του. Παρά το γεγονός ότι ακούς τον ήχο από δύο ακουστικά, έχεις την ψευδαίσθηση ότι η μουσική σου απλώνεται στον τρισδιάστατο χώρο και σε κυκλώνει.

Η ακρόαση 8D μουσικής δίνει την αίσθηση βάθους, ο ήχος γίνεται κάτι σχεδόν χειροπιαστό και ορατό. Η «σφαιρική» ακουστική εμπειρία του ambisonic audio είναι αρκετά εντυπωσιακή για να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

Να ομολογήσω πως την πρώτη φορά που «έπεσα» πάνω στον όρο 8D music είχα αρκετές επιφυλάξεις ως προς το αν η διαφορά θα είναι όντως τόσο ορατή. Ή καλύτερα, αν θα ακούγεται…! Το συμπέρασμα; Ακούγεται και μάλιστα καθαρά! Αυτό που μένει λοιπόν είναι το εξής: βάλε τα ακουστικά σου, επίλεξε κάποια από τις παρακάτω προτάσεις ή βρες αντίστοιχες στο internet χρησιμοποιώντας τον όρο 8D audio και για άλλη μια φορά ας αφήσουμε τη μουσική (και την τεχνολογία) να μιλήσουν!

Προειδοποίηση! Βγάζοντας τα ακουστικά, ίσως οι ήχοι του «έξω» κόσμου να σου φανούν κάπως λίγοι. Να έχεις προετοιμαστεί γι’ αυτό!

???? 8 Dimensional music – Must hear – AMAZING

By: “Your e-articles” (ΘεοδώραΛουκανάρη)
mindhack.gr

loading...