ΕΚΤΑΚΤΟ: Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

[19/01/2019 - 13:45]

Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να περάσει τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου.

O πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το cnn.gr, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες με το σχέδιο νόμου να εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845 (1993, τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» αναφέρονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.

Υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμοί και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού.

Στο νομοσχέδιο συνολικά 36 σελίδων υπάρχει (στα αγγλικά) και το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνολικά αποτελείται από μόλις 3 άρθρα καθώς το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν τα 20 άρθρα της συμφωνίας που φέρουν την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ