Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο Φωτογράφισε την «Ψυχή»

[12/01/2019 - 16:58]

Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο Φωτογράφισε την «Ψυχή»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα, συμβαίνουν πολλές πρωτιές που αρκετές θεωρούνται και ως ιστορικές, όπως η προσσελήνωση διαστημικού οχήματος στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Τώρα, έχουμε κάτι παρόμοιο:

Στο πλαίσιο του project HARISSA, μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων χρησιμοποίησε το ESO Very Large Telescope (VLT) για να εξερευνήσει τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος. 

Ένα από τα αντικείμενα της παρατήρησης ήταν η Ψυχή (Psyche). Είναι ένας από τους πιο ασυνήθιστους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα. 

Τα αποτελέσματα της μέτρησης της σωματικής μάζας και των δεδομένων των φασματικών παρατηρήσεων δείχνουν ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα μετάλλων, όπως διαβάζουμε στο earth-chronicles.com.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ψυχή μπορεί να είναι ένα κομμάτι του πυρήνα μιας πλωτής πλατφόρμας που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης σύγκρουσης κατά την αυγή του ηλιακού συστήματος. 

Συνδυάζοντας αρκετά δεδομένα από παλαιότερες εικόνες και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα από τα πιο λεπτομερή μοντέλα για σήμερα.

Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο Φωτογράφισε την «Ψυχή»
Εικόνα της Ψυχής από το VLT

Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι η διάμετρος της Ψυχής είναι 226 χλμ. Το τηλεσκόπιο κατάφερε να ανιχνεύσει δύο μεγάλα τμήματα που ξεχωρίζουν στην επιφάνεια του αστεροειδούς: ένας μεγάλος κρατήρας του οποίου το πλάτος ισούται σχεδόν με τη μισή διάμετρο της ίδιας της Ψυχής, καθώς και μια πολύ φωτεινή περιοχή. 

Άλλες παρατηρήσεις έδειξαν ότι η Ψυχή δεν μπορεί να έχει φεγγάρια με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 χλμ.

Η Ψυχή είναι ο στόχος της ομώνυμης αποστολής της NASA. Θα ξεκινήσει το 2022 και θα φτάσει στον αστεροειδή το 2026, με σκοπό να λάβουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, όπως αν είναι πραγματικά ένα θραύσμα ή κάτι άλλο.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ