Πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα Ονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Τι Συνέπειες θα Έχει για την Ελλάδα

[12/01/2019 - 11:34]

Πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα Ονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Τι Συνέπειες θα Έχει για την Ελλάδα

Με 81 ψήφους σε σύνολο 120 βουλευτών εγκρίθηκαν οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και ο εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή της γείτονος, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι το θρίλερ με την κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, είχε αίσιο τέλος το μεσημέρι της Παρασκευής μετά τη συμφωνία Ζάεφ – Κασάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί ζήτησαν ξεχωριστό νομοσχέδιο όπου θα υπάρχει διαφορετική καταγραφή της ιθαγένειας στα χαρτιά τους, και δεν θα αναγνωρίζουν τη δική τους ιθαγένεια ως «Μακεδονική».

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ επιβεβαίωσε την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή για τις συνταγματικές τροπολογίες.Το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών ψήφισαν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA». Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει διάγγελμα στις 22.00 (ώρα Ελλάδος).

mixanitouxronou.gr

loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ