Όταν Έφτασαν οι Βίκινγκς στη Γροιλανδία ο Αρκτικός Κύκλος Είχε Θερμοκρασίες 50ο C, λένε επιστήμονες

Όταν Έφτασαν οι Βίκινγκς στη Γροιλανδία ο Αρκτικός Κύκλος Είχε Θερμοκρασίες 50ο C, λένε επιστήμονες

Του Γιώργου Λεκάκη

Η εικόνα των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και των επιστημόνων, που έδειχναν τους Βορειο-Ευρωπαίους Βίκινγκς ως σκληρούς, που κατάφερναν να ζουν σε αγχωτικές θερμοκρασίες, φορώντας βαρειές… γούνες, είναι μάλλον ψέμα, αφού νέα στοιχεία λένε ότι, πιθανότατα, ζούσαν έναν… καλοκαιρινό καιρό στον… Αρκτικό Κύκλο… με θερμοκρασίες 50οC, όταν εγκατεστάθησαν στην… Γροιλανδία!!!

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern διαπίστωσε ότι η νότια Γροιλανδία ήταν… ζεστή, όταν έζησαν εκεί οι Νορβηγοί, μεταξύ 985 και 1450 π.Χ., σε σύγκριση με τους προηγούμενους και τους επόμενους αιώνες!

Ο Yarrow Axford του Πανεπιστημίου Northwestern, εκ των συγγραφέων της μελέτης, μίλησε για… «κλιματολογικό μυστήριο»…

Η μελέτη είναι μέρος της διατριβής του G. Everett Lasher (Northwestern Ph.D.), με έδρα το εργαστήριο του Axford. Ο κ. Axford είναι αναπληρωτής καθηγητής της Γης και των πλανητικών επιστημών στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg του Northwestern.

ΣΧΟΛΙΟ του Γ. Λεκάκη:
Άλλωστε, γιατί η Greenland ονομάσθηκε… Πράσινη Χώρα, εάν ήταν… άσπρη (από τα χιόνια) και όχι… πράσινη; Στην Ελλάδα, δε, παραφράσθηκε ως… Γροιλανδία, για να μην πάει το μυαλό κανενός σε χώρα με απέραντα πράσινα λειβάδια…

ΠΗΓΗ: περιοδικό Geology, 6 Φεβρουαρίου 2019. Phys org.

ΔΕΙΤΕ και ένα σχετικό βίντεο:

arxeion-politismou.gr

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.