Η ΝΑSA Ανακάλυψε Τεράστιο Κενό που Μεγαλώνει Κάτω από Παγετώνα της Ανταρκτικής

[02/02/2019 - 11:28]

Η ΝΑSA Ανακάλυψε Τεράστιο Κενό που Μεγαλώνει Κάτω από Παγετώνα της Ανταρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια τρύπα τεραστίων διαστάσεων να αναπτύσσεται με τρομακτικό ρυθμό σε έναν παγετώνα της Ανταρκτικής, γεγονός που σηματοδοτεί την ταχεία αποσύνθεση του πάγου.

Σύμφωνα με το εργαστήριο της Jet Propulsion της NASA, η τεράστια κοιλότητα έχει ύψος 300 μέτρα και βρίσκεται στην Δυτική Ανταρκτική. Ο παγετώνας «Twaites» είναι περίπου το μέγεθος της Φλόριντα και η ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε κάποια κενά μεταξύ του πάγου και του βράχου.

Το μέγεθος αλλά και η ταχεία ανάπτυξη της νέας τρύπας σόκαρε τους επιστήμονες. Η τρύπα ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να περιείχε 14 δις τόνους πάγου. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι παρατηρώντας την κάτω πλευρά των παγετώνων θα μπορέσουν να υπολογίσουν πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως.

To έργο τους όμως δυσκολεύεται από το γεγονός ότι η τοποθεσία του παγετώνα είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία να φτάσεις στην Γη και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παρακολουθήσεις μακροπρόθεσμα  τους παγετώνες της Ανταρκτικής  από το έδαφος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για αυτό η ομάδα χρησιμοποίησε αερομεταφερόμενα και ραντάρ για να εντοπίσει την τεράστια τρύπα.

«Είχαμε υποπτευθεί εδώ και καιρό ότι ο παγετώνας δεν ήταν καλά συνδεδεμένος με τον βράχο κάτω από αυτόν», δήλωσε ο Έρικ Ρίγκνοτ ένας από συντάκτες της μελέτης.

«Χάρη στη νέα γενιά δορυφόρων, μπορούμε επιτέλους να δούμε τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με την ομάδα, ο παγετώνας έχει αρκετό πάγο για αυξήσει το επίπεδο των ωκεανών τουλάχιστον κατά 65 εκατοστά. Το χειρότερο είναι ότι ο παγετώνας  «Twaites» συγκρατεί τους υπόλοιπους παγετώνες από το να λιώσουν οι οποίοι θα προκαλούσαν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά ακόμη 2.4 μέτρα. Αν λιώσει ο «Twaites» η απειλή είναι τεράστια.

Πηγή: CNN και huffingtonpost.gr

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ