Έστρεψαν το Τηλεσκόπιο σε Αυτό το Άστρο και Έμειναν Έκπληκτοι οι Επιστήμονες με την Ανακάλυψη που Έκαναν

Έστρεψαν το Τηλεσκόπιο σε Αυτό το Άστρο και Έμειναν Έκπληκτοι οι Επιστήμονες με την Ανακάλυψη που Έκαναν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το να διεξάγονται μακροχρόνιες παρατηρήσεις από ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο προκειμένου να μάθουμε για κάτι που βρίσκεται στα 1500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, δεν είναι κάτι καινούργιο στη σύγχρονη εποχή μας. Αλλά μόλις το ανακαλύπτεις, τελικά, η έκπληξη είναι μεγάλη όταν περιμένεις όλα τα άλλα εκτός από αυτό…

Το Orion Src1 είναι ένα νέο αστέρι στο διάστημα αλλά και πολύ μεγάλο, όπως αναφέρει το earth-chronicles.com. Η μάζα του είναι περίπου 15 φορές όσο ο Ήλιος μας. Αυτός ο γίγαντας που ωστόσο μπορεί να ονομαστεί ως ένα “γαλαξιακό μωρό”, εξακολουθεί να είναι “τυλιγμένος” σε ένα κουκούλι σκόνης και αερίου. Και σε αυτό το κουκούλι, οι επιστήμονες έχουν βρει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Παρακολουθώντας το Orion Src1, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πρωτοπλανητικός του δίσκος περιέχει μια τεράστια ποσότητα αλατιού, δηλαδή περίπου 1 Χ 10 ει την 21η, κιλά. 

Για λόγους σαφήνειας: το περιεχόμενο όλων των ωκεανών στη Γη, ζυγίζει περίπου το ίδιο. Και η έκπληξη γίνεται μεγαλύτερη για τους επιστήμονες όσο περιεργάζονται τα δεδομένα.

Η βάση αυτού του γιγαντιαίου δακτυλίου άλατος είναι το συνηθισμένο χλωριούχο νάτριο, αλλά υπάρχουν και άλλα παρόμοια μόρια (για παράδειγμα, χλωριούχο κάλιο).

Το αλάτι σχηματίζει μια δακτυλιοειδή δομή γύρω από το αστέρι, με εξωτερική ακτίνα περίπου 60 αστρονομικών μονάδων και με πολύ μεγάλο εύρος θερμοκρασιών: από -175 βαθμούς Κελσίου στην εξωτερική άκρη έως 3700 στο εσωτερικό. 

Γενικά, στην ίδια την ανακάλυψη αλάτων στο διάστημα, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο. Αλλά οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως βρει μόρια αλατιού μόνο στο φάσμα πολύ παλιών διαστημικών αντικειμένων. 

“Αυτό (το αλάτι) βρισκόταν μόνο στα κελύφη των πεθαμένων αστεριών και γι ‘αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς να ερμηνεύσουμε την ανακάλυψή μας. Ένα μόνο πράγμα μπορεί να ειπωθεί: οι συνθήκες σχηματισμού των αστεριών είναι πολύ ασυνήθιστες “, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Adam Ginzburg.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com