Μυστηριώδεις Λίθινες Κατασκευές Χιλιάδων Χρόνων Ανακαλύφθηκαν στη Σαχάρα

[06/02/2019 - 11:25]

Μυστηριώδεις Λίθινες Κατασκευές Χιλιάδων Χρόνων Ανακαλύφθηκαν στη Σαχάρα

Εκατοντάδες πέτρινα κατασκευές που χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια ανακαλύφθηκαν στη Δυτική Σαχάρα, σε ένα σημείο όπου έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες μέχρι σήμερα.

Οι κατασκευές έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμη σίγουροι πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν και πού χρησίμευαν.

Κάποια έχουν σχήμα μισοφέγγαρου, άλλα έχουν κυκλικό ή ορθογώνιο σχήμα, ενώ άλλα είναι μακρόστενα σχηματίζοντας ευθείες γραμμές. Σε κάποια σημεία υπήρχαν στοίβες από βράχια που δημιουργούσαν κατασκευές παρόμοιες με τύμβους. Σε δυο από τις κατασκευές υπήρχαν απομεινάρια από ταφές που τοποθετούνται χρονικά τουλάχιστον πριν από 1.500 χρόνια.

Κάποια κτίσματα συνδυάζουν όλα τα παραπάνω σχέδια. Για παράδειγμα ένα κτίσμα αποτελείται από ευθείες γραμμές, πέτρινους κύκλους, μία ορθογώνια πλατφόρμα και πετρώματα που σχηματίζουν μια κατασκευή μήκους περίπου 630 μέτρων.

Παρόλο που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει πού χρησίμευαν οι συγκεκριμένες κατασκευές, πιστεύουν ότι πολλές από αυτές ήταν αρχαίοι τάφοι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Σαχάρα είχε περισσότερο νερό παλιότερα. ‘Έχουν βρει ίχνη λιμνών και άλλων πηγών νερού που στέγνωσαν χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι ζούσαν περισσότερα ζώα που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κατασκευές που απεικόνιζαν βοοειδή, καμηλοπαρδάλεις και πρόβατα.

Μυστηριώδεις Λίθινες Κατασκευές Χιλιάδων Χρόνων Ανακαλύφθηκαν στη Σαχάρα
Φωτογραφία: Nick Brooks και Joanne Clarke

Περίπου το 75% της Δυτικής Σαχάρας είναι υπό τον έλεγχο του Μαρόκο, ενώ το 25% διαχειρίζεται η Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας. Πριν από το 1991 οι δυο κυβερνήσεις ήταν σε κατάσταση πολέμου και έτσι δεν γίνονταν αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή.

Από το 2002 μέχρι το 2009 οι αρχαιολόγοι άρχισαν να κάνουν έρευνες και ανασκαφές στη Δυτική Σαχάρα που ελέγχεται από την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας.

Οι εργασίες στην περιοχή έχουν διακοπεί λόγω αυξημένης επικινδυνότητας. Η τρομοκρατική ομάδα al-Qaeda δραστηριοποιείται κοντά στη Δυτική Σαχάρα και το 2013 απήγαγαν δύο Ισπανούς εργάτες σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στο Tindouf της Αλγερίας, ακριβώς λίγα μέτρα πέρα από τα σύνορα από τη Δυτική Σαχάρα.

Οι αρχές αδυνατούν να περιπολούν την τεράστια έκταση που βρίσκονται οι κατασκευές και έτσι οι αρχαιολόγοι δεν είναι ασφαλείς να συνεχίσουν τις έρευνες.

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

400 Ancient Stone Structures Discovered in Western Sahara | Ancient Architects

Πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από live science
mixanitouxronou.gr

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ