Τι θα Συμβεί σε Περίπτωση «Σύγκρουσης» Μαγνητικού Πεδίου Καναδά και Σιβηρίας

Τι θα Συμβεί σε Περίπτωση «Σύγκρουσης» Μαγνητικού Πεδίου Καναδά και Σιβηρίας

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται με πολλαπλάσια ταχύτητα προς το νότο από ότι στο παρελθόν. Πως αναμένεται αυτή η νέα πραγματικότητα να επηρεάσει τη ζωή στον πλανήτη.

Επιστήμονες από την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ερευνών για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα και η Βρετανική Γεωλογική Έρευνα επικαιροποίησαν τις συντεταγμένες του μαγνητικού Βόρειου Πόλου, λέγοντας ότι αυτός σταδιακά αποχωρεί από τον βόρειο Καναδά και κινείται προς τη Σιβηρία της Ρωσίας με ταχύτητα άνω των 55 χλμ. από λιγότερο από 15 χιλιόμετρα το έτος 2000.

Συστήματα πλοήγησης

Πάνω από οτιδήποτε, η μετατόπιση του μαγνητικού βόρειου πόλου επηρεάζει τα συστήματα πλοήγησης που περιέχουν μαγνητικές πυξίδες. Ενώ τα σύγχρονα smartphones, τα οχήματα, τα πλοία και τα αεροσκάφη συνδέονται με δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, όπως το GPS και το GLONASS, οι δέκτες τους δεν δίνουν την αίσθηση της κατεύθυνσης, αλλά μάλλον την σταθερή θέση ενός ατόμου ή ενός οχήματος.

Ως αποτέλεσμα, οι μαγνητικές πυξίδες των συστημάτων πλοήγησης ή τα μαγνητόμετρα χρησιμοποιούνται για να παρέχουν μια ακριβή εκτίμηση της κατεύθυνσης που δείχνει ένα τηλέφωνο, ένα όχημα, ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας τη διαφορά μεταξύ του αληθινού βορρά και της κατεύθυνσης της πυξίδας. Εάν η μαθηματικά αναμενόμενη θέση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου είναι λάθος, ο εξοπλισμός πλοήγησης θα είναι ουσιαστικά άχρηστος.

Για το λόγο αυτό, η πρόσφατα ανακοινωθείσα επικαιροποίηση του παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου, του μαθηματικού υπόβαθρου για την πλοήγηση που επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό του μαγνητικού βορρά, είναι κρίσιμης σημασίας και θα μπορούσε να μην είχε συμβεί τόσο σύντομα.

Η μετατόπιση της θέσης του πόλου είναι ιδιαίτερα σημαντική στις περιοχές πάνω από τον 55ο παράλληλο, ο οποίος καλύπτει τον βόρειο Καναδά, τη Σκανδιναβία και μεγάλο μέρος της Ρωσίας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η Βρετανή Γεωφυσικός Κιάραν Μπέγκαν αναφέρει ότι οι αλλαγές θα είναι σχετικά μικρές. «Ο μέσος χρήστης δεν πρόκειται να επηρεαστεί υπερβολικά από αυτό, εκτός εάν τυχαίνει να πετάει γύρω από την Αρκτική», δήλωσε στο National Geographic.

Ωστόσο, πολεμικές αεροπορίες, αεροπορικές εταιρείες, πλοία, αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης, η NASA και άλλοι οργανισμοί και ομάδες που βασίζονται στην πλοήγηση ακριβείας στις δραστηριότητές τους στον μακρινό βορρά, θα βρουν σίγουρα χρήσιμη την συγκεκριμένη επικαιροποίηση.

Σχέδια μετανάστευσης πτηνών και ψαριών

Με την πάροδο του χρόνου και ειδικά σε ένα σενάριο όπου οι μαγνητικοί πόλοι ανταλλάσσουν θέσεις, η μετακίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου θα επηρεάσει τα ζώα, τα πουλιά και τη θαλάσσια ζωή που χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία για πλοήγηση.

Ενώ αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά, η μετατόπιση μπορεί να οδηγήσει σε σκηνές πουλιών που πέφτουν από τον ουρανό μαζικά και ψαριών να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς. Και ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μετατόπιση δεν θα οδηγήσει σε καταστροφικές εξαφανίσεις ειδών ζώων, οι σκηνές αυτές μπορεί να είναι τρομακτικές.

Μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη;

Μια πιο σοβαρή πιθανή συνέπεια της «σύγκρουσης» μεταξύ του μαγνητικού πεδίου του βόρειου Καναδά και της Σιβηρίας, που μερικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως προκαλεί την επιταχυνόμενη κίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου, είναι η πιθανότητα να αποδυναμωθεί η μαγνητική ασπίδα που προστατεύει τη γη από θανάσιμη ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά καρκίνου στους ανθρώπους ή να βλάψει τεχνητά έργα υποδομής, όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι ακόμη και στο σενάριο μίας «ανταλλαγής» μεταξύ των δύο πόλων, το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, η μετατόπιση θα είναι παρατεταμένη, καθώς θα χρειαστεί περίπου χίλια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό, ελπίζουν, θα συμβάλει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεών της.

sputniknews.gr

loading...