Ο Μαγνητικός Βορράς έχει «Τρελαθεί» και η Πορεία του στον Χάρτη το Αποδεικνύει

Ο Μαγνητικός Βορράς έχει «Τρελαθεί» και η Πορεία του στον Χάρτη το Αποδεικνύει

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην
«τρέλα», αφού και ο ίδιος φαίνεται να ακολουθεί μία «τρελή» πορεία, χωρίς να μπορούν κατανοήσουν τους λόγους που το κάνει αυτό. Ωστόσο, οι μετρήσεις και οι καταγραφές είναι σαφείς.

Αυτό το σημείο του Μαγνητικού Βορρά, το οποίο δεν είναι το ίδιο με τον Γεωγραφικό Βορρά, είναι κρίσιμο για τις πυξίδες, καθώς και για την πλοήγηση των αεροπλάνων, των υποβρύχιων, των πλοίων αλλά και των ζώων και πτηνών που το χρησιμοποιούν για προσανατολισμό και μετανάστευση, σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Μέσα σε όλα που χρησιμοποιούν αυτό το σημείο αναφοράς είναι και διάφορες εφαρμογές, όπως οι Χάρτες Google και οι εφαρμογές GPS smartphone.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο μαγνητικός βορράς μετακινείται ασταμάτητα από το Nunavut του Καναδά, προς τη Σιβηρία, όπως διαβάζουμε στο iflscience.com.

“Κινείται με περίπου 50 χιλιόμετρα το χρόνο”, δήλωσε στο Reuters ο Ciaran Beggan, επιστήμονας της British Geological Survey στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. «Δεν κινήθηκε πολύ μεταξύ του 1900 και του 1980, αλλά επιταχύνθηκε πραγματικά τα τελευταία 40 χρόνια».

Κάθε πέντε χρόνια, η British Geological Survey και η National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) κυκλοφορούν μια ενημέρωση WMM (World Magnetic Model) για να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματα GPS και οι πυξίδες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα σωστά σημεία αναφοράς.

Η επόμενη μεγάλη ενημέρωση είχε προγραμματιστεί για το 2020 , αλλά ο βόρειος μαγνητικός πόλος είχε άλλα σχέδια. Το 2018, άρχισε να κινείται γρηγορότερα. 

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι οδηγεί αυτό το φαινομενικά επιταχυνόμενο παιχνίδι, αλλά η μετατόπιση είναι αρκετά σημαντική.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Δείτε ένα χάρτη με την πορεία του Μαγνητικού Βορά, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τους προηγούμενους αιώνες:

Ο Μαγνητικός Βοράς έχει «Τρελαθεί». Δείτε την Πορεία του

Πρόσφατα, οι επιστήμονες παρουσίασαν δύο εικασίες σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτή η επιτάχυνση. Μια εκδοχή είναι ένας ισχυρός γεωμαγνητικός παλμός. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι ένα ρεύμα υγρού σιδήρου υψηλής ταχύτητας που ρέει στον εσωτερικό πυρήνα κάτω από τον Καναδά θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αλλαγές του πόλου, όπως ανέφερε η Nature News .

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πως επηρεάζει αυτή η μετακίνηση στο Business Insider.

diadrastika.com