5 Αρχαίοι Πολιτισμοί που Φτάνουν Βαθιά Πίσω στο Χρόνο

5 Αρχαίοι Πολιτισμοί που Φτάνουν Βαθιά Πίσω στο Χρόνο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατά τη διάρκεια της σύντομης -καταγεγραμμένης- ύπαρξής μας στη γη, μπορέσαμε να εξελιχθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να θεωρούμε τον εαυτό μας, ως άνθρωποι, ότι φτάσαμε σε έναν υπερσύγχρονο πολιτισμό.

Αλλά, πόσο πίσω στον χρόνο μπορεί να πηγαίνει αυτός ο πολιτισμός; Και -άραγε- υπάρχει πολιτισμός σήμερα; Η ερώτηση, φυσικά, είναι ρητορική.

Σίγουρα, μπορεί να μην υπάρχουν, ή να μην έχουν βρεθεί ακόμα ιστορικά στοιχεία της ύπαρξης πολιτισμών στο απώτατο παρελθόν, Ωστόσο υπάρχουν μνημεία σε πέτρα που οι χρονολογήσεις τους στοιχειοθετούν κάποια αποτελέσματα.

Και, άραγε, θα μπορούσαν τα βιβλία ιστορίας μας να είναι λίγο παραπλανητικά;

Ας δούμε πόσο βαθιά στο χρόνο μπορεί να φτάνει ο ανθρώπινος πολιτισμός σύμφωνα με κάποια δεδομένα.

Natufians

Στο τέλος της εποχής των παγετώνων, ο νατουφιανός πολιτισμός άρχισε να εγκαθίσταται στην περιοχή του σημερινού Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου. Κατασκεύασαν τους πρώτους οικισμούς στην περιοχή καθώς και τις πρώτες πέτρινες δομές.

Ενώ πολλοί θα υποστήριζαν ότι η Ur είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο, άλλοι θα πρότειναν ότι αυτή η μικρή γνωστή κουλτούρα κατασκεύασε την πρώτη πόλη γνωστή, σήμερα, ως Ιεριχώ.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Είχαν την ικανότητα να καλλιεργούν σιτηρά καθώς και σίκαλη και ήταν εκείνοι που εξημέρωσαν τις συκιές. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν αποδείξεις για το πρώτο ψωμί και την πρώτη μπύρα.

Είχε ακόμη μερικά από τα πρώτα αμυντικά τείχη για να κρατήσει μακριά τους βίαιους εισβολείς. Ένας χάρτης του 14ου αιώνα δείχνει ότι διέθετε ένα σπειροειδές κανάλι που θυμίζει εκείνο της Ατλαντίδας.

Η πόλη της Ιεριχούς χρονολογείται από 11000 χρόνια πριν, καθιστώντας την πολύ παλαιότερη από την πόλη του Ur.

Η πόλη της Μεσοποταμίας

Θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού και είναι η εύφορη κοιλάδα μεταξύ του ποταμού Τίγρη και του Ευφράτη στο σημερινό Ιράκ. Αυτό θεωρείται ευρέως από πολλούς ιστορικούς ότι είναι το “σπίτι” του πρώτου οργανωμένου πολιτισμού που φιλοξένησε τους Σουμέριους.

Ήταν αυτοί που δημιούργησαν την πρώτη γνωστή πόλη, “Urak” ή “Ur” γύρω στο 4500 π.Χ. Εξελίχθηκαν από νομάδες σε έναν πολιτισμό που διαμόρφωσε την κουλτούρα αυτής της γης για χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που είναι γνωστό ως Ziggurat, το οποίο φαίνεται να ολοκληρώθηκε τον 21ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη ανασκάφηκε στη δεκαετία του 1930 και έδειξε στοιχεία για προηγμένες υποδομές, με σχολεία, νοσοκομεία, αρδευτικά συστήματα, δρόμους, ναούς, γεωργία, δικαστήρια κλπ.

Πώς εμφανίστηκαν τέτοια εξελιγμένα συστήματα σε αυτή την πόλη, σχεδόν από την μία μέρα στην άλλη; Οι ιστορικοί εξακολουθούν να είναι λίγο-πολύ βιαστικοί στις εκτιμήσεις τους, καθώς ενδεχομένως είναι προφανές ότι πρέπει να προηγήθηκε ένας άλλος πολιτισμό ή να δανείστηκαν στοιχεία από κάποιον που συνυπήρξε παράλληλα.

Ο πολιτισμός της Ινδουιστικής κοιλάδας

Αυτός ο πολιτισμός ευημερούσε μεταξύ του 3300 π.Χ. και 1700 π.Χ., όταν εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Αναπτύχθηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Ινδού, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Πακιστάν και της Ινδίας.

Υπάρχουν σημάδια θρησκευτικών πρακτικών ήδη από το 5500 π.Χ. Οι αγροτικοί οικισμοί άρχισαν γύρω στο 4000 π.Χ. και έδειξαν σημάδια αστικοποίησης χίλια χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της αιχμής της, υπήρχαν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι και ήταν αρκετά εξειδικευμένοι στη μεταλλουργία και την κατασκευή αντικειμένων από κασσίτερο, χαλκό και μόλυβδο.

Είχε τα δικά του συστήματα γραφής, ίσως, για να ανταγωνιστεί με αυτά της Μεσοποταμίας. Επίσης, φαίνεται πως ήταν αξιοσημείωτοι κατασκευαστές πόλεων με προόδους σε περίπλοκα συστήματα αποστράγγισης, ύδρευσης και ανθεκτικά σπίτια από τούβλα.

Τι προκάλεσε την καλά οργανωμένη υποδομή τους να καταρρεύσει τελικά; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ένας νομαδικός λαός γνωστός ως Άριοι, που ζούσαν βόρεια, στη σημερινή εποχή του Θιβέτ, εισέβαλε στα εδάφη τους με προηγμένα όπλα και άλογα, προκαλώντας τους να διασκορπιστούν, αλλά αυτή η θεωρία φαίνεται να απορρίπτεται από μελετητές.

Το Gobekli Tepe

Οι ιστορικοί ίσως θελήσουν να αρχίσουν να ξαναγράψουν κάποια βιβλία Ιστορίας καθώς αρχίζει να φαίνεται ότι υπήρχε κάποια μορφή προηγμένου πολιτισμού ήδη πριν από 12.000 χρόνια στο τέλος της εποχής των παγετώνων.

Πολλοί ιστορικοί θα συμφωνούσαν ότι πρόκειται για κάποια μορφή θρησκευτικής δομής, ενώ η περιοχή φαίνεται να κατοικήθηκε περίπου 3000 χρόνια μετά την κατασκευή της.

Η δομή προηγείται του Stonehenge, των αρχαίων Σουμερίων και της γραφής, κατά περίπου από 6000 χρόνια. Ακόμα και με την σύγχρονη τεχνολογία, η προσπάθεια να μετακινηθούν μπλοκ 60 τόνων φαίνεται σχεδόν αδύνατη.

Ο τροχός που γνωρίζουμε σήμερα δεν είχε εφευρεθεί μέχρι το 3500 π.Χ., σύμφωνα με τα επίσημα ιστορικά στοιχεία – άρα, καταλαβαίνετε για τι ικανότητες και δυνατότητες μιλάμε. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Το μνημείο φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τον Σείριο, το πιο λαμπερό αστέρι που διακρίνεται με γυμνό μάτι.

Caral Supe

Ο Paul Kosok ανακάλυψε το Caral το 1948, στην επαρχία Barranca, στο Περού, αλλά δεν έδωσε μεγάλη προσοχή την εποχή εκείνη, Το 1975, ο περουβιανός αρχιτέκτονας Κάρλος Ουίλιαμς κατέγραψε λεπτομερώς τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της κοιλάδας του Supe, ανάμεσα στους οποίους ήταν τον Caral.

Η πόλη θεωρείται ηλικίας 4.000 έως 4.600 ετών, στην περουβιανή έρημο, με περίτεχνο συγκρότημα ναών, ένα αμφιθέατρο και συνηθισμένα σπίτια.

Το Caral ήταν μια ακμάζουσα μητρόπολη περίπου την ίδια στιγμή που χτίστηκαν οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου και πιστεύεται ότι μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των πολιτισμών των Άνδεων και την ανάπτυξη των πρώτων πόλεων εκεί.

Περιγράφεται ως το παλαιότερο αστικό κέντρο της Αμερικής, μια αξίωση που αργότερα αμφισβητήθηκε.

Η πόλη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2009.

Τελικά, όλα τούτα σας κάνουν να αναρωτιέστε, αν πριν από αυτά τα ελάχιστα δείγματα αρχαίων πολιτισμών που αναφέρθηκαν, προηγήθηκαν άλλοι πολιτισμοί που ακόμα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί;

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

How Old is Civilization Really?

diadrastika.com