Τι Είναι τα Μυστηριώδη Αρχαία Ίχνη στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα που Ανακάλυψαν;

Τι Είναι τα Μυστηριώδη Αρχαία Ίχνη στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα που Ανακάλυψαν;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια πρόσφατη αποστολή χρησιμοποίησε υποβρύχια υψηλού επιπέδου για να εξερευνήσει τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μια τεράστια και ιδιαίτερα εκπληκτική θαλάσσια καταβόθρα στο Belize.

Μεταξύ των πολλών συναρπαστικών ανακαλύψεων που προέκυψαν από τις καταδύσεις, ήταν η ανακάλυψη από αρχαία «ίχνη» που βρέθηκαν στο κάτω μέρος της τρύπας.

Όπως μαθαίνουμε από το iflscience.com, τον Δεκέμβριο του 2018, μια ομάδα επιστημόνων και εξερευνητών μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson και ο Fabien Cousteau, ο εγγονός του Γάλλου εξερευνητή Jacques Cousteau, βρέθηκαν στο εσωτερικό της.

Η Erika Bergman, η βασική πιλότος του μικρού υποβρυχίου και ωκεανογράφος, δήλωσε στο CNN Travel  ότι είχαν παρατηρήσει ίχνη στο κάτω μέρος της καταβόθρας τα οποία παραμένουν «ανοιχτά σε ερμηνεία».

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή θαλάσσης στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Τρύπα Δράκου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με διάμετρο πάνω από 300 μέτρα (984 πόδια) και βάθος 125 μέτρων (410 πόδια). Βρίσκεται στο Lighthouse Reef, πάνω από 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από την ηπειρωτική χώρα του Μπελίζ. 

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η ομάδα χαρτογράφησε ολόκληρη την οπή χρησιμοποιώντας sonar υψηλής ανάλυσης και συγκέντρωσε περιβαλλοντικά δεδομένα για το νερό.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο τα “ίχνη” να έχουν προκληθεί από οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα τον τελευταίο καιρό, επειδή στον πάτο δεν υπάρχει οξυγόνο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από νεκρά θαλάσσια πλάσματα που πήγαν πολύ βαθιά, οπότε έπαθαν ασφυξία.

Είναι επομένως μια πιθανή εικασία να υποτεθεί ότι τα “ίχνη” είναι τα λείψανα μιας γεωλογικής διαδικασίας, ενδεχομένως πριν από 14.000 χρόνια, προς το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το εσωτερικό της τρύπας παραμένει κρυμμένο πίσω από σταλαγμίτες, σταλακτίτες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς να δει μέσα σε μια σπηλιά. Ωστόσο, χιλιετίες κάλυψής τους με νερό, τους επέτρεψε να ενσωματωθούν στην θαλάσσια ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν είναι βέβαιος, αν πράγματι τα ίχνη αυτά ανήκουν σε κάποια γεωλογική διαδικασία, αν αποτελούν ίχνη από άγνωστα ζώα, της ξηράς ή της θάλασσας, που ζούσαν τότε εκεί, ή αν αποτελούν λείψανα, τεχνητά θεμέλια ή κάτι άλλο.

Δείτε τα στο βίντεο που ακολουθεί:

What Lies at The Bottom of the Belizes Great Blue Hole?

https://youtu.be/5jmonsjd6DU

diadrastika.com