Στο Χάρβαρντ Ανακάλυψαν τον Διακόπτη DNA που Μπορεί να

Στο Χάρβαρντ Ανακάλυψαν τον Διακόπτη DNA που Μπορεί να “Γεννήσει” Χαμένα Μέλη του Σώματος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν αποκαλύψει τον διακόπτη DNA που ελέγχει τα γονίδια για την αναγέννηση ολόκληρου του σώματος, ανοίγοντας το δρόμο σε κάτι τρομερά σπουδαίο και σημαντικό.

Ορισμένα ζώα είναι σε θέση να επιτύχουν εξαιρετικά επιτεύγματα επιδιόρθωσης του σώματός τους, όπως η σαλαμάνδρα και άλλα που, αν χάσουν κάποιο μέλος του σώματός τους αναπτύσσουν νέο, σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Κάποια θαλάσσια ζώα, όπως οι μέδουσες, είναι οι κύριοι αυτού του είδους της αναγέννησης ενώ μερικές έχουν βρεθεί να κλωνοποιούνται μετά το θάνατο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αυτό μπορεί να συμβεί και στον άνθρωπο.

Έχετε σκεφτεί ότι όργανα του σώματος που χρειάζονται μεταμόσχευση από συμβατούς δότες, ή άκρα που λείπουν θα μπορούσαν να αναγεννηθούν μέσα από τον ίδιο τον οργανισμό;

Όλο το μυστικό φαίνεται να βρίσκεται σε ένα τμήμα DNA που δεν κωδικοποιεί. Ονομάζεται Πρώιμη Απόκριση Ανάπτυξης (Early Growth Response – EGR) και ενεργεί σαν διακόπτης ισχύος, ενεργοποιώντας   ή απενεργοποιώντας την “αναγέννηση”.

Σε πειράματα που έγιναν σε ένα είδος σκουληκιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της αναγέννησης το σφιχτά συσκευασμένο DNA στα κύτταρά τους αρχίζει να ξετυλίγεται, επιτρέποντας σε νέες περιοχές να ενεργοποιηθούν.

Οι άνθρωποι φέρουν επίσης το EGR και το παράγουν όταν τα κύτταρα καταπονούνται και χρειάζονται επισκευή, όμως δεν φαίνεται να προκαλούν αναγέννηση μεγάλης κλίμακας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το master γονίδιο μπορεί να “ξεκλειδώσει” και για τους ανθρώπους ώστε να καρπωθούν τα αναγεννητικά οφέλη του.

Αν πραγματικά τα καταφέρουν θα είναι πολύ σημαντικό για ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

diadrastika.com