Γιατί ο Χρόνος Επιταχύνει Καθώς Μεγαλώνουμε

[23/03/2019 - 11:38]

Γιατί ο Χρόνος Επιταχύνει Καθώς Μεγαλώνουμε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ποιος μπορεί να πει τι είναι ο χρόνος; Υπάρχει πραγματικά παρελθόν, παρόν και μέλλον; Κυλάει αργά ή γρήγορα. Έχει διακυμάνσεις ή είναι σταθερός;

Όπως και να έχει, ένα ερώτημα -από τα πολλά- πλανάται στον αέρα: Γιατί ο χρόνος επιταχύνει καθώς μεγαλώνουμε;

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα. ότι η άμμος από την κλεψύδρα ξεγλιστράει γρηγορότερα, με έναν εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το iflscience.com, μια εξήγηση γι ‘αυτό το φαινόμενο δίνεται από τον συγγραφέα μία μελέτης, τον Adrian Bejan από το πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος λέει ότι οι αποκλίσεις μεταξύ «ρολογιού» και «χρόνου του μυαλού» είναι υπεύθυνες για αυτή την επιτάχυνση της ζωής μας .

Σε μια δήλωσή του, ο Bejan είπε ότι «το ανθρώπινο μυαλό αισθάνεται την αλλαγή του χρόνου όταν οι αντιληπτές εικόνες αλλάζουν». Με άλλα λόγια, «το παρόν είναι διαφορετικό από το παρελθόν επειδή η διανοητική οπτική μας έχει αλλάξει, όχι επειδή κάποιος «προχωράει» τους δείκτες του ρολογιού».

Στην εργασία του, γράφει ότι «ο ρυθμός με τον οποίο οι αλλαγές στις νοητικές εικόνες γίνονται αντιληπτές μειώνονται με την ηλικία» και ότι επειδή τα παιδιά είναι σε θέση να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται περισσότερες νοητικές εικόνες ανά δευτερόλεπτο από τους ενήλικες, οι ημέρες τους αισθάνονται ότι είναι γεμάτες με περισσότερο χρόνο .

Το ανθρώπινο μάτι είναι συνεχώς εν κινήσει και μόλις επεξεργαστεί μια εικόνα αλλάζει την εστία του σε κάτι άλλο. Αυτές οι ταχείες κινήσεις του ματιού χωρίζονται από μικρές ακινητοποιημένες περιόδους κατά τις οποίες το μάτι καθορίζει το βλέμμα του σε μια συγκεκριμένη εικόνα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μάτι ενός μέσου ενήλικα κάνει λιγότερες τέτοιες κινήσεις σε σύγκριση με τα παιδιά. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι καθώς γερνάμε, αρχίζει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε οι εγκέφαλοί μας να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τον αμφιβληστροειδή.

Μια ανάλογη εξήγηση θα ήταν να πούμε ότι βιώνουμε τη ζωή μας όπως περίπου συμβαίνει σε μία φωτογραφική μηχανή: Όσο περισσότερες φωτογραφίες τραβιούνται ανά δευτερόλεπτο, τόσο πιο αργή εμφανίζεται η κίνηση του χρόνου. Το αντίθετο δίνει την ψευδαίσθηση ότι τα γεγονότα συμβαίνουν γρηγορότερα.

Έτσι, λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι ο χρόνος δεν επιταχύνεται καθώς γερνάτε, αλλά τα κακά νέα είναι ότι απλώς το αντιλαμβάνεστε λιγότερο καθώς η δύναμη επεξεργασίας του εγκεφάλου σας μειώνεται, τουλάχιστον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Review .

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ