Τι Βρισκόταν στο Νησί Αλκατράζ πριν Γίνουν οι Περιβόητες Φυλακές

Τι Βρισκόταν στο Νησί Αλκατράζ πριν Γίνουν οι Περιβόητες Φυλακές

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την ύπαρξη των φυλακών του Αλκατράζ από διάφορες αμερικάνικες ταινίες του παλιού καιρού, που η φήμη τους φτάνει ως τα χρόνια μας, ενώ στις μέρες μας αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Οι εγκαταστάσεις του, φιλοξενούνται στο ομώνυμο νησί, το οποίο βρίσκεται στη μέση μερικών από τα πιο τρομακτικά θαλάσσια ρεύματα του San Francisco Bay, στην Καλιφόρνια.

Το νησί, είναι τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης ώστε να είναι εύκολα παρατηρήσιμο, αλλά και τόσο μακριά ώστε να βρίσκεται σε ησυχία, μακριά από τη φασαρία της. Παράλληλα είναι εξαιρετικά απομονωμένο λόγω των επικίνδυνων νερών και των καρχαριών που κυκλοφορούν εκεί.

Αλλά ξέρατε τι ήταν το περιβόητο και περίφημο σωφρονιστικό κατάστημα στο νησί Alcatraz, πριν γίνει αυτό για το οποίο έγινε γνωστό;

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι αρχικά χρησίμευσε ως στρατιωτική βάση από το 1850 έως το 1933.

Όταν η φυλακή χτίστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα, η πρώην στρατιωτική βάση δεν προστατευόταν από τους νόμους περί πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας, οδηγώντας τους οικοδόμους να βάλουν μπουλντόζες και ουσιαστικά να γκρεμίσουν την πρώην στρατιωτική εγκατάσταση, τουλάχιστον επιφανειακά.

Όμως, στις μέρες μας, ερευνητές θέλησαν να δουν αν έχει απομείνει κάτι από τις οχυρώσεις εκείνες, στα έγκατα του νησιού.

Πράγματι, ένας συνδυασμός λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και ραντάρ διείσδυσης εδάφους οδήγησαν στην ανακάλυψη των στρατιωτικών υποδομών, ηλικίας 150 ετών που είχαν ταφεί κάτω από την πασίγνωστη φυλακή του Alcatraz στην Καλιφόρνια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μεγάλο μέρος της προηγούμενης στρατιωτικής ιστορίας του νησιού είχε σβηστεί, αλλά εκείνο που θάφτηκε, τελικά, συντηρήθηκε κάτω από την υπόγεια επιφάνεια, εξήγησε ο αρχαιολόγος Timothy de Smet σε μια δήλωσή του

Σύμφωνα με το περιοδικό Near Surface Geophysics, η ομάδα αναφέρει ότι τα υπολείμματα των παλαιών θαμμένων κατασκευών, των “αδιάβροχων” χωματόδρομων, η θολωτή τοιχοποιία από τούβλα και οι αεραγωγοί παραμένουν σε συγκλονιστικά καλή κατάσταση.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η πρακτική της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες ιστορικές δομές σε όλη τη χώρα, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ακεραιότητα ιστορικών περιόδων.

Σήμερα, το Alcatraz χαρακτηρίζεται Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο και είναι ανοικτό στο κοινό για περιηγήσεις.

diadrastika.com