Δεν Φαντάζεστε σε Ποιόν Ανήκει το Αρχαιότερο DNA που Ανακαλύφθηκε Ποτέ

Δεν Φαντάζεστε σε Ποιόν Ανήκει το Αρχαιότερο DNA που Ανακαλύφθηκε Ποτέ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, ύστερα από πολλές δυσκολίες, κατάφεραν και έκαναν οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη ενός πλήρους κατεψυγμένου αλόγου στο Yukon στον Καναδά, κοντά στα σύνορα της Αλάσκας, επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκαλύψουν κομμάτι μία άγνωστης ιστορίας των ειδών που, ουσιαστικά, έχουν μια πολύ βαθύτερη ιστορική παρουσία από ό, τι είχαν υποθέσει προηγουμένως οι επιστήμονες.

Το σώμα του αρχαίου αλόγου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή Thistle Creek των ορυχείων χρυσού Klondike του Yukon. 

Το απολίθωμα του αλόγου διατηρήθηκε στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA του ζώου διατηρήθηκε σε πολύ κρύες και πολύ ξηρές συνθήκες, οπότε δεν είχε αποσυντεθεί στο βαθμό που που θα συνέβαινε σε ηπιότερες συνθήκες.

Μια ομάδα επιστημόνων, που εργάστηκαν υπό τον Ludovic Orlando, της εξελικτικής γενετικής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χρησιμοποίησε έναν νέο συνδυασμό τεχνικών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του αλόγου και την χρονολόγησή του.

Διαπίστωσαν ότι το ζώο ήταν 700.000 ετών και το καθιστούσε σημαντικά αρχαιότερο από κάθε άλλο πλάσμα που είχε προηγουμένως την αλληλουχία του γονιδιώματός του. Αλλά το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο αυτό.

Οι επιστήμονες βρήκαν αρκετές δυσκολίες μέχρι να καταφέρουν αυτό που κατάφεραν καθώς δήλωσαν ότι για κάθε 200 μόρια DNA που εξάγονταν από τα απολιθώματα, μόνο ένα προερχόταν από το άλογο.

Αυτή η επίπονη και απογοητευτική εργασία τελικά απέδωσε, καθώς οι επιστήμονες ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι η οικογένεια Equus (η οποία περιλαμβάνει τα σύγχρονα άλογα και παρόμοια ζώα όπως ζέβρες και γαϊδούρια) δημιουργήθηκε περίπου πριν από 4 έως 4,5 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό, τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com