Τι είναι «Το Βέλος του Χρόνου». Επιστήμονες Εξηγούν Γιατί ο Χρόνος Δεν Γυρίζει πίσω

Τι είναι «Το Βέλος του Χρόνου». Επιστήμονες Εξηγούν Γιατί ο Χρόνος Δεν Γυρίζει πίσω

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο χρόνος που τρέχει και μας προσπερνά είναι μία πολύ περίεργη έως ακατανόητη έννοια, που για πολλούς αποτελεί μία διάσταση, την 4η διάσταση, για άλλους είναι ένα εξελισσόμενο παρόν, ενώ στην πιο κλασική του περίπτωση, όπως όλοι την ξέρουμε είναι γραμμικός και έχει σειρά.

Όμως, όλα αυτά είναι θεωρίες που μπορούν να στηριχτούν στη λογική των μαθηματικών, της φυσικής, ή σε άλλες πιο σύγχρονες έννοιες που ενίοτε η μία συμπληρώνει ή καταρρίπτει την άλλη.

Έχει υποστηριχτεί επίσης ότι ο χρόνος βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας και ότι αυτό που μετράμε με ρολόγια ή μέρες ή μήνες, είναι απλά ένα εργαλείο που καθορίζει το πότε θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν κάποιες δουλειές, τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, έχει σημασία να μπούμε σε ανάλογα σκεπτικά ώστε να καλλιεργούμε τις γνώσεις μας αλλά και να “ακονίζουμε” το μυαλό μας στις αντιληπτικές του ικανότητες.

Ας δούμε, όμως τι μαθαίνουμε από το ελληνικό κανάλι Lab of Datum:

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό; Ποιος μηχανισμός οδηγεί το χρόνο μόνο μπροστά και όχι προς τα πίσω; Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physical Review Letters, μια ομάδα θεωρητικών φυσικών διερευνά εκ νέου «Το Βέλος του Χρόνου» -μια ιδέα/έννοια που περιγράφει την αδυσώπητη πορεία του χρόνου προς τα εμπρός- και επισημαίνει ένα διαφορετικό τρόπο του πώς ο ίδιος ο χρόνος εκδηλώνεται επάνω σε καθολικές κλίμακες.

Παρακολουθήστε το ελληνικό βίντεο από το κανάλι Lab of Datum του YouTube για να μάθετε:

Τι είναι «Το Βέλος του Χρόνου» – Επιστήμονες εξηγούν γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω

diadrastika.com

loading...