Το Πρόσωπό σου Μπορεί να Γίνει ο Εχθρός σου Όταν Χρησιμοποιείται Χωρίς την Άδειά σου

[18/03/2019 - 09:52]

Το Πρόσωπό σου Μπορεί να Γίνει ο Εχθρός σου Όταν Χρησιμοποιείται Χωρίς την Άδειά σου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αυτό που συμβαίνει τελευταία, εν αγνοία πολλών ανθρώπων, αρχίζει να δημιουργεί πολλά προβλήματα ενώ μπορεί να προκαλέσει και ζημιές κάθε είδους.

Όπως αναφέρθηκε από την NBC News και μας μεταφέρει το secureteam.com, η τεχνολογία – η οποία είναι ακόμα ατελής αλλά βελτιώνεται με ταχύτητα – βασίζεται σε αλγόριθμους που μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα.

Για να γίνει αυτό καλά, οι αλγόριθμοι πρέπει να τροφοδοτηθούν με εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες μιας ποικίλης σειράς προσώπων. Αυτές οι φωτογραφίες προέρχονται ολοένα και περισσότερο από το διαδίκτυο, ταξινομούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον τόνο του δέρματος και δεκάδες άλλες μετρήσεις ενώ στη συνέχεια μοιράζονται με ερευνητές σε πανεπιστήμια και εταιρείες.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες και οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων προειδοποιούν σχετικά με αυτή τη χρήση των φωτογραφιών απλών καθημερινών ανθρώπων, χωρίς την άδειά τους, από τους ερευνητές.

Τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την τεχνολογία που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί προς επιθεώρηση ακόμα και εναντίον τους.

Η τελευταία εταιρεία που εισήλθε στην περιοχή αυτή ήταν η IBM, η οποία τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε μια συλλογή σχεδόν ενός εκατομμυρίου φωτογραφιών που πάρθηκαν από την τοποθεσία φιλοξενίας φωτογραφιών Flickr και κωδικοποιήθηκε για να περιγράψει την εμφάνιση των αντικειμένων.

Η IBM προώθησε τη συλλογή στους ερευνητές ως προοδευτικό βήμα προς τη μείωση της μεροληψίας στην αναγνώριση προσώπου. Αλλά ορισμένοι από τους φωτογράφους των οποίων οι εικόνες συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο δεδομένων της IBM έμειναν έκπληκτοι και ενοχλημένοι όταν η NBC News τους είπε ότι οι φωτογραφίες τους είχαν σημειωθεί με λεπτομέρειες όπως η γεωμετρία του προσώπου και ο τόνος του δέρματος και ότι όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου.

Κανένας από τους ανθρώπους που έχουν φωτογραφηθεί δεν είχε ιδέα ότι οι εικόνες τους χρησιμοποιήθηκαν.

 Η NBC News ανακάλυψε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες και ενώ η  IBM δεν έχει κοινοποιήσει δημοσίως τη λίστα των χρηστών και των φωτογραφιών του Flickr που περιλαμβάνονται στο σύνολο δεδομένων, οπότε δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μάθετε ποιες φωτογραφίες περιλαμβάνονται. 

Εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι μόνο μια παραβίαση της ιδιωτικότητας των εκατομμυρίων ανθρώπων των οποίων οι εικόνες έχουν σαρωθεί – δημιουργεί επίσης ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη βελτίωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο Woody Hartzog, καθηγητής Νομικής και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Northeastern είπε: «Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να είναι απίστευτα βλαβερή όταν είναι ανακριβής και απίστευτα καταπιεστική όσο πιο ακριβής γίνεται.»

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ