Είμαστε Σίγουροι ότι το Άγαλμα στην Αθήνα Είναι Μέγας Αλέξανδρος;

[20/04/2019 - 09:28]

Είμαστε Σίγουροι ότι το Άγαλμα στην Αθήνα Είναι Μέγας Αλέξανδρος;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όταν βλέπει κάποιος ένα ολόκληρο και αρτιμελές άγαλμα είναι πολύ εύκολο να καταλάβει σε ποιόν ανήκει χωρίς να διαβάσει την επιγραφή. Πως;

Αν για παράδειγμα κρατάει κεραυνό είναι του Δία, αν φέρει τρίαινα είναι του Ποσειδώνα, αν είναι γυναικείο και έχει τόξο και φαρέτρα είναι της Αρτέμιδος, αν φοράει περικεφαλαία είναι της Αθηνάς.

Δεν χρειάζεται να διαβάσεις την ταμπέλα που γράφει ποιόν απεικονίζει.

Στην προκειμένη περίπτωση, το άγαλμα που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ως ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν βαστάει σπαθί και είναι ξυπόλητος.

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν φέρει λεοντή στο κεφάλι ούτε είναι κερασφόρος, δηλαδή με κέρατα του Άμμωνος-Διός.

Η λεοντή συμβολίζει το γένος, ότι “κρατάει” από τον Ηρακλή, ενώ τα κέρατα κριού υποδεικνύουν την θεϊκή του υπόσταση.

Το άγαλμα, μοιάζει στο πρόσωπο με γνωστές αρχαίες απεικονίσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά αν βγάλουμε το ταμπελάκι που λέει ποιος είναι, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να απεικονίζει ένα έφιππο αγόρι με το άλογο του ή οποιονδήποτε άλλον.

Βέβαια, ούτε το αντίστοιχο άγαλμα στην Θεσσαλονίκη φέρει τα ανάλογα σύμβολα, ωστόσο διατηρεί μία επιθετική στάση που του προσδίδει μία ηγετική δυναμική και θα μπορούσε να παραπέμπει στον μεγάλο Έλληνα στρατηλάτη.

Τα σύμβολα, σε τέτοιου είδους αγάλματα πρέπει να είναι υπαρκτά, εμφανή και ξεκάθαρα. Να μην χρειάζεται ο άλλος να διαβάσει την ταμπέλα για να καταλάβει ποιόν απεικονίζει.

diadrastika.com με παρατηρήσεις και από Fotios Pitsinis

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ