Ιστορική Απόφαση να Ξαναχτίσουν τον Παρθενώνα πήρε το ΚΑΣ

[09/05/2019 - 12:29]

Ιστορική Απόφαση να Ξαναχτίσουν τον Παρθενώνα πήρε το ΚΑΣ

Σε μεγάλη απόφαση φαίνεται πως είναι να προχωρήσει το ΚΑΣ, καθώς σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα ύστερα από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε ως «πολύ μεγάλης σημασίας» θα περατωθεί η αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα.

Ο ναός της θεάς Αθηνάς έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στην πορεία των αιώνων και αρκετές λεηλασίες. Εκεί όπου φυλασσόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας και είχε κολοσσιαίες διαστάσεις, αλλά σήμερα δεν υπάρχει πια.

Όπως διαβάζουμε στο newsit.gr:

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ μεγάλης σημασίας γιατί μέσα από την υλοποίηση των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του σηκού θα έχουμε ανασύσταση των όψεων, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη νεότερη ιστορία του Παρθενώνα», σημειώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Επιπλέον, θα αποκατασταθεί η γεωμετρία του κτιρίου, οπότε ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, όπως ειπώθηκε από μέλος του ΚΑΣ.

Αυτό θα επιτευχθεί με την επαναφορά πλήθους λίθων που βρίσκονται κάτω στη γη αραδιασμένοι και ένας από τους βασικούς στόχος της απόφασης είναι να αναδειχθεί το όριο διατήρησης του τοίχου όπως διαμορφώθηκε μετά τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687 και πριν από την πολιορκία της Ακρόπολης το 1822, όταν οι Τούρκοι έσπασαν τις αρχαίες πέτρες για να αφαιρέσουν το μολύβι, όπως αναφέρεται.

Η αποκατάσταση θα γίνει με τους αρχαίους λιθόπλινθους που διασώθηκαν αλλά και με νεότερους από μάρμαρο με προέλευση από τον Διόνυσο, το οποίο μοιάζει πολύ με το πεντελικό.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό υπολογίζεται περίπου στα 15 χρόνια.

Σε μία επόμενη φάση, η αποκατάσταση θα συμπεριλάβει και το τμήμα όπου βρισκόταν η ζωφόρος και το επιστύλιο.

diadrastika.com – εικόνα: Pixabay

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ