Έλληνας Επιστήμονας Εφευρίσκει Μηχανισμό για Οξυγόνο στον Άρη

[31/05/2019 - 08:32]

Έλληνας Επιστήμονας Εφευρίσκει Μηχανισμό για Οξυγόνο στον Άρη

Απόδοση: Σπύρος Μακρής

Ο Κωνσταντίνος Π. Γιάπης, καθηγητής χημικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), εφηύρε και κατασκεύασε πρόσφατα έναν εντελώς καινοτόμο μηχανισμό παραγωγής οξυγόνου από διοξείδιο του άνθρακα.

Η λαμπρή ιδέα του θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να παρέχει οξυγόνο μέσω αναπνοής στους αστροναύτες που θα ταξιδεύουν σε μεγάλες διαστημικές αποστολές για να φτάσουν στον κόκκινο πλανήτη.

Ο Δρ. Giapis, μαζί με τον μεταδιδακτορικό Yunxi Yao και τον Tom Miller, καθηγητή χημείας, κατάφεραν να αποδείξουν ότι κάθε φορά που τα μόρια του νερού που πυροδοτούνται ως μικροσκοπικά σφαιρίδια σε επιφάνειες που περιέχουν οξυγόνο, όπως για παράδειγμα η σκουριά, τα μόρια του νερού μπορούν να παράγουν μοριακό οξυγόνο εξαλείφοντας και «κλέβοντας» το οξυγόνο που ήταν μέρος της σκουριάς.

Αυτή η αντίδραση είναι παρόμοια με ό,τι συμβαίνει στους κομήτες, όπου τα ατμοποιημένα μόρια του νερού επιταχύνονται από τον ηλιακό άνεμο του διαστήματος και στη συνέχεια συντρίβονται πίσω στην επιφάνεια του κομήτη, δημιουργώντας οξυγόνο.

Ο Έλληνας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από μηχανές που θα παράγουν οξυγόνο για τους αστροναύτες.

Εκτός από αυτό, πιστεύεται ότι το σύστημα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια απελευθερώνοντας οξυγόνο, στον Άρη.

Ο Έλληνας επιστήμονας και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα καινοτόμα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις 24 Μαΐου.

Έλληνας Επιστήμονας Εφευρίσκει Μηχανισμό για Οξυγόνο στον Άρη

Ο Δρ. Γιάπης είναι Καθηγητής Χημικών Μηχανικών και απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

diadrastika.com μέσω usa.greekreporter.com

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ