Κάρδαμο: η«Βασίλισσα των Μπαχαρικών» με τη Θεραπευτική Δύναμη και τη Μοναδική Γεύση

[22/05/2019 - 11:04]

Κάρδαμο: η«Βασίλισσα των Μπαχαρικών» με τη Θεραπευτική Δύναμη και τη Μοναδική Γεύση

Το κάρδαμο είναι ένα από τα πιο εκλεκτά καρυκεύματα στον κόσμο, με έντονη αρωματική γεύση που χρησιμοποιείται για να δώσει μια γλυκιά και βαθιά πικάντικη νότα σε όλα τα πιάτα που προστίθεται.

Το κάρδαμο είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, μετά το σαφράν και τη βανίλια, και θεωρείται η «βασίλισσα των μπαχαρικών» χάρη στην μοναδική του γεύση αλλά και στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό στη Σρι Λάνκα και την Ινδία για σχεδόν 5.000 χρόνια. Το βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, αλλά το πράσινο κάρδαμο είναι μακράν το πιο δημοφιλές τόσο για μαγειρική όσο και για ιατρική χρήση.

Το κάρδαμο, εκτός του ότι είναι ένα μπαχαρικό πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται σε πιάτα με κάρυ, ρύζι αλλά και στην παρασκευή ψωμιών και αφεψημάτων, έχει πολλά να προσφέρει και στην υγεία. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, μαγνησίου, νατρίου, καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι μασούσαν λοβούς κάρδαμου ως θεραπεία για τις οδοντικές ασθένειες. Η σινεόλη, ένα σημαντικό συστατικό του ελαίου του κάρδαμου, περιέχει ένα αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν κακή αναπνοή και φθορές στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα. Ολιστικές πρακτικές όπως η αγιουρβέδα, το χρησιμοποιούν παράλληλα με το τζίντζερ (ανήκουν στην ίδια οικογένεια) για εντερικά και στομαχικά προβλήματα αλλά και για τη ναυτία καθώς εξισορροπεί το πεπτικό σύστημα.

Το πράσινο κάρδαμο ειδικότερα, είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, ενθαρρύνοντας μια υγιή ανοσολογική αντίδραση.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην τόνωση της πέψης και στον έλεγχο γαστρεντερικών προβλημάτων όπως οι κράμπες στο στομάχι, η παλινδρόμηση των οξέων και τα αέρια, ενώ παράλληλα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού λόγω των ισχυρών διουρητικών του ιδιοτήτων.

Χρησιμοποιείται ακόμη και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και ως κατευναστικό των νεύρων.

Η αρχαία ιατρική αναφέρει το κάρδαμο ως αποτελεσματικό αφροδισιακό που βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και της ανικανότητας. Πιστεύεται επίσης ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης, της βρογχίτιδας, του άσθματος και του βήχα.

Τέλος, τα μικροθρεπτικά συστατικά του συμβάλλουν στην εξουδετέρωση της αύξησης των λιπιδίων στο σώμα.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

www.pronews.gr

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ