Βρέθηκαν Μανιτάρια που Εξάγουν Χρυσό στην Επιφάνειά τους

Βρέθηκαν Μανιτάρια που Εξάγουν Χρυσό στην Επιφάνειά τους

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μία περίεργη ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία καθώς ανακάλυψαν “μαγικά μανιτάρια” που είναι σε θέση να απορροφήσουν το διαλυμένο χρυσό και να το αποθέσουν με τη μορφή καθαρού μετάλλου στην επιφάνεια του μύκητα.

Οι μύκητες που βρέθηκαν στην Αυστραλία μπορούν να μετατρέψουν τις ενώσεις του χρυσού σε καθαρό μέταλλο που καλύπτει την επιφάνεια τους με αφρώδη νανοσωματίδια, αναφέρουν από την Αυστραλιανή Κρατική Ένωση Επιστημονικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας (CSIRO) σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι μικροσκοπικοί μύκητες Fusarium Oxysporum βρίσκονται σε ορυχεία στη δυτική Αυστραλία και έχουν επιδείξει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ικανότητα να χρησιμοποιούν τον χρυσό με τέτοιο τρόπο ώστε να επιχρυσώνεται η επιφάνειά τους.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να πουν τι ακριβώς κάνουν οι μύκητες για μια τέτοια μεταμόρφωση. Παρόλα αυτά, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα στελέχη που σχηματίζουν την “επιχρύσωση” αναπτύσσονται ταχύτερα και μεγαλώνουν περισσότερο από το κανονικό. Όπως καταλαβαίνετε το εύρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους γεωλόγους αλλά για πολλές άλλες κατηγορίες επιστημόνων.

Το θέμα δημοσιεύεται σε μεγάλες online εφημερίδες όπως η βρετανική express.co.uk, η theguardian.com και αλλού:

Photograph: CSIRO

Άραγε, πόσο αληθινά μπορούν να αποδειχτούν κάποια παραμύθια που κάνουν αναφορές για χρυσά μανιτάρια;

diadrastika.com

loading...