«Απαγορευμένος» Πλανήτης Βρέθηκε στην

«Απαγορευμένος» Πλανήτης Βρέθηκε στην “Έρημο του Ποσειδώνα”

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στην επιστημονική ιστοσελίδα και αλλού, το γεγονός πως οι αστρονόμοι έχουν βρει έναν πλανήτη με ατμόσφαιρα σε μια περιοχή που θεωρήθηκε εχθρική σε τέτοιους κόσμους.

Ο νέος εξωηλιακός πλανήτης, γνωστός επίσημα ως NGTS-4b, ανακαλύφθηκε μέσω διεθνούς συνεργασίας, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick, στην Αγγλία. 

Ο πλανήτης έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γης και 20 φορές τη μάζα της. Αυτός ο μακρινός κόσμος περιστρέφεται γύρω από το γονικό του αστέρι σε μόλις 1,3 ημέρες και είναι θερμότερος από τον Ερμή με θερμοκρασίες άνω των 1.000C. 

Αυτό που τον καθιστά ιδιαιτέρως ασυνήθιστο είναι η παρουσία του, η ύπαρξή του, σε μια περιοχή γνωστή ως Neptunian Desert δηλαδή “Έρημο του Ποσειδώνα”, όπου μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως εκεί οι πλανήτες δεν μπορούν να διατηρήσουν την αέρια ατμόσφαιρά τους. 

Εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός πως ο NGTS-4b φαίνεται να αψήφησε τις πιθανότητες διατηρώντας την ατμόσφαιρα του εν αντιθέσει με όλους τους άλλους. 

«Αυτός ο πλανήτης πρέπει να είναι σκληρός», δήλωσε ο Δρ Richard West.

Κι αυτό είναι σημαντικό επειδή σε αυτή τη ζώνη οι πλανήτες μεγέθους Ποσειδώνα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι βρήκαμε έναν πλανήτη που τα κατάφερε…

“Ίσως η έρημος (εκεί) είναι πιο πράσινη από ό, τι είχαμε σκεφτεί κάποτε”, δήλωσε, σύμφωνα με το Phys.org.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άραγε, έχουν πέσει έξω οι επιστήμονες στις εκτιμήσεις τους; Ή μήπως αυτός ο “απαγορευμένος” πλανήτης όπως το αποκάλεσαν επειδή επιβίωσε σε μία “απαγορευμένη” περιοχή για πλανήτες, είναι κάτι “διαφορετικό” από τα στάνταρ που έχουν οριοθετήσει οι αστρονόμοι και οι ειδικοί για την επιστήμη τους; Μήπως και λόγω της ατμόσφαιρας που διαθέτει, ενδεχομένως, να διαθέτει και ζωή; Τι είδους; Ποιός μπορεί να ξέρει;

diadrastika.com

loading...