«Απαγορευμένος» Πλανήτης Βρέθηκε στην “Έρημο του Ποσειδώνα”

[30/05/2019 - 08:45]

«Απαγορευμένος» Πλανήτης Βρέθηκε στην “Έρημο του Ποσειδώνα”

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στην επιστημονική ιστοσελίδα και αλλού, το γεγονός πως οι αστρονόμοι έχουν βρει έναν πλανήτη με ατμόσφαιρα σε μια περιοχή που θεωρήθηκε εχθρική σε τέτοιους κόσμους.

Ο νέος εξωηλιακός πλανήτης, γνωστός επίσημα ως NGTS-4b, ανακαλύφθηκε μέσω διεθνούς συνεργασίας, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick, στην Αγγλία. 

Ο πλανήτης έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γης και 20 φορές τη μάζα της. Αυτός ο μακρινός κόσμος περιστρέφεται γύρω από το γονικό του αστέρι σε μόλις 1,3 ημέρες και είναι θερμότερος από τον Ερμή με θερμοκρασίες άνω των 1.000C. 

Αυτό που τον καθιστά ιδιαιτέρως ασυνήθιστο είναι η παρουσία του, η ύπαρξή του, σε μια περιοχή γνωστή ως Neptunian Desert δηλαδή “Έρημο του Ποσειδώνα”, όπου μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως εκεί οι πλανήτες δεν μπορούν να διατηρήσουν την αέρια ατμόσφαιρά τους. 

Εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός πως ο NGTS-4b φαίνεται να αψήφησε τις πιθανότητες διατηρώντας την ατμόσφαιρα του εν αντιθέσει με όλους τους άλλους. 

«Αυτός ο πλανήτης πρέπει να είναι σκληρός», δήλωσε ο Δρ Richard West.

Κι αυτό είναι σημαντικό επειδή σε αυτή τη ζώνη οι πλανήτες μεγέθους Ποσειδώνα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι βρήκαμε έναν πλανήτη που τα κατάφερε…

“Ίσως η έρημος (εκεί) είναι πιο πράσινη από ό, τι είχαμε σκεφτεί κάποτε”, δήλωσε, σύμφωνα με το Phys.org.

Άραγε, έχουν πέσει έξω οι επιστήμονες στις εκτιμήσεις τους; Ή μήπως αυτός ο “απαγορευμένος” πλανήτης όπως το αποκάλεσαν επειδή επιβίωσε σε μία “απαγορευμένη” περιοχή για πλανήτες, είναι κάτι “διαφορετικό” από τα στάνταρ που έχουν οριοθετήσει οι αστρονόμοι και οι ειδικοί για την επιστήμη τους; Μήπως και λόγω της ατμόσφαιρας που διαθέτει, ενδεχομένως, να διαθέτει και ζωή; Τι είδους; Ποιός μπορεί να ξέρει;

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ