Σημάδια ότι ο Θυροειδής σας Δεν Λειτουργεί Σωστά

[22/05/2019 - 16:58]

Σημάδια ότι ο Θυροειδής σας Δεν Λειτουργεί Σωστά

Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται μπροστά από το λαιμό μας κάτω από το μήλο του Αδάμ, είναι ένας μικρός αλλά πολύ σημαντικός αδένας που απελευθερώνει ορμόνες, οι οποίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων διεργασιών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον θυρεοειδή, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, αλλά το 60% δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα.

Εμείς σας γνωστοποιούμε 10 συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής σας μπορεί να δυσλειτουργεί και είναι καιρός να επισκεφθείτε ειδικό γιατρό.

Ξηρό και χοντρό δέρμα με φολίδες

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί στην ασβεστοποίηση του δέρματος, κάνοντας την εμφάνιση του πολύ ξηρή και με φολίδες.

Τριχόπτωση / αραίωση μαλλιών

Η ανάπτυξη των τριχών εξαρτάται από την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οι αλλαγές στο επίπεδο της ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ανάπτυξη των τριχών. Η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει την τριχόπτωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, ενώ η υποπαραγωγή της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Ασυνήθιστη δραστηριότητα του εντέρου

Οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης του εντέρου. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ενώ ένας υπερενεργός θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε συχνές κινήσεις του εντέρου.

Κατάθλιψη / ξαφνική ανησυχία

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, υπάρχει πιθανότητα ο θυρεοειδής σας αδένας να είναι υπερενεργός. Η υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη διέγερση του εγκεφάλου, που αναγκάζει τους ασθενείς να αισθάνονται αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η υπό-παραγωγή της ορμόνης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνει τον ασθενή να αισθάνεται καταθλιπτικός και κουρασμένος.

Ασυνήθιστη εφίδρωση ή αίσθημα κρύου

Ο θυρεοειδής αδένας είναι σαν ένας θερμοστάτης για το σώμα μας με την έννοια ότι ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν η ορμονική παραγωγή είναι ενισχυμένη, αυξάνει ασυνήθιστα το μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας στους ανθρώπους υπερβολική εφίδρωση. Εάν υπάρχει έλλειψη της θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα, ο ασθενής μπορεί να είναι επιρρεπής σε χαμηλές θερμοκρασίες του σώματος και ψυχρή δυσανεξία.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού. Μικρότερη από την κανονική παραγωγή της ορμόνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μεταβολισμό και τις ικανότητες καύσης θερμίδων του σώματος, προκαλώντας αύξηση του βάρους, ενώ η υπερβολική έκκριση ορμόνης θα σας κάνει να χάσετε βάρος απότομα.

Ακανόνιστη περίοδος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την περίοδο, η εσφαλμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ο ένοχος. Η έλλειψη παραγωγής ορμόνης θα κάνει τις περιόδους μακρύτερες ή πιο συχνές, ενώ μια άφθονη παραγωγή της ορμόνης μπορεί να κάνει τις περιόδους σας ελαφρύτερες ή να τις προκαλέσουν να εμφανιστούν με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Εμπλοκή του εγκεφάλου / δυσκολία συγκέντρωσης

Εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, ούτε και ο εγκέφαλος σας λειτουργεί. Ένας υπο-λειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει ανεπαίσθητη απώλεια μνήμης ενώ ένας υπερ-δραστήριος θυρεοειδής μπορεί να σας δυσκολεύει στη συγκέντρωση.

Πρήξιμο ή μεγέθυνση του αυχένα

Τόσο η υπερπαραγωγή όσο και η υπο-παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να οδηγήσει στη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα προκαλώντας πρήξιμο του λαιμού.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός να τους αυξήσει.

Μπόνους: Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Οι Γυναίκες περισσότερο από τους Άνδρες
  • Οι Γυναίκες άνω των 60 ετών
  • Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων που σχετίζονται με το θυρεοειδή

Έλεγχος στον αυχένα για διαταραχή του θυρεοειδούς:

Στρέψτε το κεφάλι σας προς τα πίσω και καταπιείτε. Εξετάστε το λαιμό σας γύρω από το μήλο του Αδάμ και την περιοχή πάνω από τις κλείδες των ώμων σας. Εάν αισθάνεστε σβόλους ή εξογκώματα, δείτε έναν γιατρό.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

newside.gr

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ