Ζώα που Έχουν Εκπαιδευτεί για το Στρατό, πέρα από τα συνηθισμένα

[26/05/2019 - 11:28]

Ζώα που Έχουν Εκπαιδευτεί για το Στρατό, πέρα από τα συνηθισμένα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως τόσο η αστυνομία όσο και η πυροσβεστική αλλά και ο στρατός χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους προκειμένου να εντοπίσουν, παράνομες ουσίες, εγκλωβισμένους ανθρώπους μετά από σεισμό, εκρηκτικές ύλες και άλλα πολλά.

Όμως, αν σας ρωτήσουν ποια άλλα ζώα χρησιμοποιούνται από τον στρατό, δεν θα πάει εύκολα το μυαλό σας.

Τα περιστέρια, ίσως, ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν εδώ και αιώνες ή και χιλιετηρίδες, ως την πιο αξιόπιστη και πιο βιώσιμη μέθοδο εναέριας κατασκοπείας και μετάδοσης μηνυμάτων, λόγω του πολύ καλού προσανατολισμού τους και της μνήμης που διαθέτουν για να πηγαίνουν στον συγκεκριμένο παραλήπτη που τα έστελναν και να επιστρέψουν πίσω στην βάση τους. Εκτατοντάδες περιστέρια αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων και ολοκλήρωσαν ένα εκπληκτικό 95 τοις εκατό των αποστολών τους.

Οι ελέφαντες του πολέμου. Οι Καρχηδόνιοι δεν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που δάμασαν με επιτυχία τους ελέφαντες και τους χρησιμοποίησαν σε πολεμικές συγκρούσεις. Βασικά ήταν κάτι σαν τα τανκς της αρχαιότητας.

Διαβάστε επίσης: Το Τέχνασμα του Μ. Αλεξάνδρου να Αντιμετωπίσει τους Ελέφαντες του Βασιλιά Πώρου

Τα δελφίνια είναι μέρος του «αθέατου» και κρυφού εξοπλισμού καθώς, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως echolocation, όπως οι νυχτερίδες. Είναι μία ιδιότητα αντίληψης και εντοπισμού που έχουν και χρησιμοποιήθηκαν από το αμερικανικό ναυτικό για να βρίσκουν υποβρύχιο εχθρικό στρατιωτικό εξοπλισμό, βάσεις κλπ.

Το αμερικανικό ναυτικό ξεκίνησε αυτό που ήταν γνωστό ως «πρόγραμμα θαλάσσιων θηλαστικών» το 1960, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ελπίζοντας να βελτιώσει την ικανότητά του να ανιχνεύει τον υποθαλάσσιο χώρο και τον πυθμένα.

Τα «ναυτικά δελφίνια» αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο νότιο Βιετνάμ σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μόρισον. Αφέθηκαν στα ύδατα του κόλπου Cam Ranh το 1971. Υποστηρίζει επίσης ότι τα δελφίνια μεταφέρθηκαν στον Περσικό Κόλπο το 1987 για να βοηθήσουν στην ανίχνευση υποβρυχίων ορυχείων.

Μετά τα δελφίνια, σειρά είχαν οι θαλάσσιοι λέοντες και οι φώκιες, τα οποία από το να μην κάνουν τίποτα παραγωγικό, για τον άνθρωπο, και να κάθονται εκεί, αξιοποιήθηκαν επίσης από το ναυτικό. Ένας λόγος που εξηγεί το ναυτικό όρο SEALs (φώκιες).

Σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα με τα δελφίνια πολέμου που είδαμε νωρίτερα, τα θαλάσσια λιοντάρια μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίσουν τους εχθρικούς δύτες. Οι φώκιες χρησιμοποιήθηκαν από τους Βρετανούς για να ανιχνεύουν γερμανικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η απόπειρά τους ήταν ανεπιτυχής, η ανίχνευση υποβρύχιων ναρκών, λέγεται ότι στέφθηκε με επιτυχίες.

Οι παπαγάλοι είναι πουλιά ιδιαίτερα δημοφιλή σε πειρατικές ταινίες και είναι γνωστά επίσης για το γεγονός ότι είναι σε θέση να μιμηθούν την ανθρώπινη γλώσσα. Ωστόσο, με λίγη εκπαίδευση μπορούν να κάνουν μερικά απίστευτα πράγματα καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ραντάρ και ως παρατηρητήρια λόγω της οξείας ακοής τους.

Χρησιμοποιήθηκαν από διάφορα Καρτέλ στην Κολομβία και τη Βραζιλία όταν άρχισαν να το συνειδητοποιούν πως μπορούσαν να προειδοποιήσουν για αρκετά απομακρυσμένες κινήσεις οχημάτων ή ακόμα και την ανίχνευση αεροσκαφών που πλησίαζαν από μακριά αλλά δεν φαίνονταν. Κάπως έτσι αξιοποιήθηκαν και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αφού τοποθετούνταν σε ψηλούς πύργους για το σκοπό αυτό.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για περισσότερες πληροφορίες:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Animals TRAINED for the Military

diadrastika.com

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ