Αφρικανική Σκόνη Κατακλύζει Καραϊβική και Νότια Αμερική

[25/06/2019 - 16:31]

Αφρικανική Σκόνη Κατακλύζει Καραϊβική και Νότια Αμερική

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια φαινόμενα, μετεωρολογικά και άλλα, που κάποτε ακούγονταν φυσιολογικά είτε μπορεί να ήταν και σπάνια, στις μέρες μέρες μας, τείνουν να γίνουν καθημερινά, ενώ κάποια άλλα έχουν γίνει.

Ποιος δεν έχει ακούσει για την Αφρικανική Σκόνη που ενώ θεωρείται ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε αρκετά χρόνια, τώρα, την έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα στο μπαλκόνι μας, με περισσότερη ή μικρότερη ένταση – σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τουλάχιστον!

Τώρα, λοιπόν, η Αφρικανική Σκόνη, ή αλλιώς ή Σκόνη της Σαχάρας, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει ένα θαυμάσιο ταξίδι 5.000 μιλίων και να βυθίσει την Καραϊβική στην “μαγεία” της, ενώ μπορεί να διεισδύσει και προς την ακτή του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γνωστή ως Saharan Air Layer (SAL), αυτή η ξηρή σκόνη σχηματίζεται συνήθως από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου και μετακινείται στον τροπικό Ατλαντικό Ωκεανό περίπου κάθε τρεις έως πέντε ημέρες, σύμφωνα με το τμήμα Hurricane Research Division (HRD) της NOAA .

Σύμφωνα με το HRD, η Αφρικανική Σκόνη (SAL) βρίσκεται συνήθως μεταξύ 5.000 και 20.000 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της Γης (περίπου 1500 μ. έως 6.000 μ.). Μεταφέρεται προς τα δυτικά με εκρήξεις ισχυρών ανέμων και τροπικών κυμάτων που βρίσκονται στον κεντρικό και δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό.

Η σκόνη φτάνει μέχρι την Καραϊβική Θάλασσα, τη Φλόριντα και τον Κόλπο του Μεξικού κάθε χρόνο. Ένα ταξίδι μήκους 5.000 μιλίων. Τα σωματίδια σκόνης μπορούν να συμβάλουν στον θολό ουρανό, κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως μαθαίνουμε από το strangesounds.org

Η NASA λέει ότι η σκόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία τοξικής άλγης στον Κόλπο του Μεξικού. Κατά καιρούς, φτάνει στη Νότια Αμερική και στην πραγματικότητα, μια μελέτη από τους επιστήμονες της NASA διαπίστωσε ότι η σκόνη λειτουργεί ως λίπασμα για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αυτή η “καταιγίδα” σκόνης αναμένεται να φτάσει ως το Τέξας, την Λουιζιάνα και τον Μισισιπή, μέχρι αργά την Κυριακή.

Δείτε στο παρακάτω GIF την διαδρομή που ακολουθεί η Αφρικανική Σκόνη από τη Σαχάρα έως την Αμερική:

Αφρικανική Σκόνη Κατακλύζει Καραϊβική και Νότια Αμερική

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ