Επιστήμονες του Χάρβαρντ θα Μπλοκάρουν τον Ήλιο. Τελικά, το Ψέκασμα Δεν το Γλιτώνουμε!

Επιστήμονες του Χάρβαρντ θα Μπλοκάρουν τον Ήλιο. Τελικά, το Ψέκασμα Δεν το Γλιτώνουμε!

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος μέσω της γεωμηχανικής, μπλοκάροντας τον ήλιο. Η ιδέα της αντικειμενικής αντανάκλασης του ηλιακού φωτός υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όμως αυτή θα είναι η πρώτη πραγματική προσπάθεια ελέγχου της θερμοκρασίας της Γης μέσω της ηλιακής μηχανικής.

Το πρότζεκτ, ονομάζεται Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx) και θα δαπανήσει 3 εκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσει τα μοντέλα τους ξεκινώντας με ένα κατευθυνόμενο μπαλόνι στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 20 χιλιόμετρα στη στρατόσφαιρα. Μόλις τοποθετηθεί το μπαλόνι, θα απελευθερώσει μικρά σωματίδια ανθρακικού ασβεστίου (κιμωλία), όπως αναφέρει το forbes.com.

Η βάση γύρω από αυτό το πείραμα είναι η μελέτη των επιπτώσεων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων στη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς όταν το 1991 το Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες ξέσπασε θεαματικά, απελευθερώνοντας 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια “κουβέρτα” γύρω από τη στρατόσφαιρα της Γης, ρίχνοντας την θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά 0,5 ° C, για περίπου ενάμιση χρόνο.

Αν και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως χαρακτηρισμένες, η ικανότητα ελέγχου της θερμοκρασίας της Γης με ψεκασμό μικρών σωματιδίων στη στρατόσφαιρα είναι μια ελκυστική λύση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος της.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) εκτιμά ότι η συνεχής απελευθέρωση σωματιδίων στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να αντισταθμίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C για 1 δισεκατομμύριο έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως .

Τελικά, – και με αυτά τα λόγια κλείνει το άρθρο του το Forbes – ο μόνος τρόπος για τον πλήρη χαρακτηρισμό των κινδύνων είναι η διεξαγωγή πειραμάτων στον πραγματικό κόσμο, ακριβώς όπως ξεκινάει η ομάδα του Χάρβαρντ.

Ultimately, the only way to fully characterize the risks is to conduct real-world experiments, just as the Harvard team is embarking upon.

Τελικά, από δω το έχουν από κει το έχουν, το ψέκασμα δεν το γλιτώνουμε, όπως και αν το εννοεί και το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς.

Πάρτε και μία συνοπτική ιδέα από το κατατοπιστικό ελληνικό βίντεο που έφτιαξε η vasoula2908 στο κανάλι της:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Νέα κόλπα γεωμηχανικής

diadrastika.com