Επιστήμονες του Χάρβαρντ θα Μπλοκάρουν τον Ήλιο. Τελικά, το Ψέκασμα Δεν το Γλιτώνουμε!

[21/06/2019 - 09:02]

Επιστήμονες του Χάρβαρντ θα Μπλοκάρουν τον Ήλιο. Τελικά, το Ψέκασμα Δεν το Γλιτώνουμε!

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος μέσω της γεωμηχανικής, μπλοκάροντας τον ήλιο. Η ιδέα της αντικειμενικής αντανάκλασης του ηλιακού φωτός υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όμως αυτή θα είναι η πρώτη πραγματική προσπάθεια ελέγχου της θερμοκρασίας της Γης μέσω της ηλιακής μηχανικής.

Το πρότζεκτ, ονομάζεται Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx) και θα δαπανήσει 3 εκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσει τα μοντέλα τους ξεκινώντας με ένα κατευθυνόμενο μπαλόνι στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 20 χιλιόμετρα στη στρατόσφαιρα. Μόλις τοποθετηθεί το μπαλόνι, θα απελευθερώσει μικρά σωματίδια ανθρακικού ασβεστίου (κιμωλία), όπως αναφέρει το forbes.com.

Η βάση γύρω από αυτό το πείραμα είναι η μελέτη των επιπτώσεων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων στη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς όταν το 1991 το Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες ξέσπασε θεαματικά, απελευθερώνοντας 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια “κουβέρτα” γύρω από τη στρατόσφαιρα της Γης, ρίχνοντας την θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά 0,5 ° C, για περίπου ενάμιση χρόνο.

Αν και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως χαρακτηρισμένες, η ικανότητα ελέγχου της θερμοκρασίας της Γης με ψεκασμό μικρών σωματιδίων στη στρατόσφαιρα είναι μια ελκυστική λύση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος της.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) εκτιμά ότι η συνεχής απελευθέρωση σωματιδίων στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να αντισταθμίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C για 1 δισεκατομμύριο έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως .

Τελικά, – και με αυτά τα λόγια κλείνει το άρθρο του το Forbes – ο μόνος τρόπος για τον πλήρη χαρακτηρισμό των κινδύνων είναι η διεξαγωγή πειραμάτων στον πραγματικό κόσμο, ακριβώς όπως ξεκινάει η ομάδα του Χάρβαρντ.

Ultimately, the only way to fully characterize the risks is to conduct real-world experiments, just as the Harvard team is embarking upon.

Τελικά, από δω το έχουν από κει το έχουν, το ψέκασμα δεν το γλιτώνουμε, όπως και αν το εννοεί και το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς.

Πάρτε και μία συνοπτική ιδέα από το κατατοπιστικό ελληνικό βίντεο που έφτιαξε η vasoula2908 στο κανάλι της:

Νέα κόλπα γεωμηχανικής

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ