Η Ελληνική Γλώσσα Αφυπνίζει τον σκλαβωμένο Ελληνισμό της Τουρκίας. Ξεκινούν δυσάρεστα γεγονότα για την γείτονα

Η Ελληνική Γλώσσα Αφυπνίζει τον σκλαβωμένο Ελληνισμό της Τουρκίας

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο Βαχίτ Τουρσούν στην Τουρκία συνέλεξε τις λέξεις που μάζευε για δεκαετίες και τις μετέφερε σε ένα ελληνοποντιακό-τουρκικό λεξικό.

Το εν λόγω λεξικό, σύμφωνα με το Potnosnews.gr, κυκλοφορεί στην Τουρκία από τον εκδοτικό οίκο «Heyamola Yayınları».

Περιέχεις 14.400 ελληνικές λέξεις της ποντιακής διαλέκτου.

Στο εξώφυλλο υπάρχει χαραγμένη η λέξη «τ’εμέτερον», δηλαδή «το δικό μας».

«Είναι μια καταγραφή για τα εγγόνια μας. Να ξέρουν ποια γλώσσα μιλούσαν οι παππούδες τους»,αναφέρει στο pontos-news.gr ο Τουρσούν.

«Ξεχνάς αμέσως όταν μιλάς μια άλλη γλώσσα που μοιάζει στην μητρική σου. Είναι ποντιακό ή νεοελληνικό, αναρωτιέσαι», προσθέτει ο Τουρσούν.

 «Η γλώσσα αν έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Τραπεζούντα, είναι λόγω των γυναικών. Από τις μητέρες μας διατηρήσαμε την γλώσσα», υποστηρίζει, ελπίζοντας για το λεξικό του να γυριστεί ένα συμβολικό τηλεοπτικό σποτ, το οποίο θα, συμπληρώνουμε εμείς, θα αφυπνίσει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες που ζουν εντός Τουρκίας και είναι πάρα πολλοί.

Το λεξικό προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας της Οξφόρδης, Peter Mackridge.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Το λεξικό είναι ένα έργο ζωής του Τουρσούν. Είναι ένα πραγματικός θησαυρός της ποντιακής κουλτούρας. Μερικές από τις λέξεις που απαριθμούνται στο λεξικό του είναι λέξεις που προέρχονται από τα αρχαία ελληνικά και δεν έχουν καταγραφεί σε μελέτες άλλης ελληνικής διαλέκτου, συμπεριλαμβανομένων των ποντιακών ελληνικών που μιλούσαν οι χριστιανοί.

Ως ειδικός της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, θεωρώ θαυμαστό το γεγονός ότι τόσες πολλές λέξεις και γράμματα, χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που εξαφανίστηκαν από την νεοελληνική, που μιλήθηκε στην Ελλάδα σήμερα, σώζονται στα στόματα εκείνων που εξακολουθούν να ζουν στις κοιλάδες και τα παρχάρια (εξοχικά βουνά) του Πόντου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του ο Μάκριτζ, σύμφωνα πάντα με το Pontosnews.gr!

Όπως σημειώνεται, στις σελίδες του υπάρχουν εκατοντάδες αρχαίες ελληνικές λέξεις, την ώρα, γράφουμε εμείς, που στην ελεύθερη Ελλάδα, η αριστερόστροφη κουλτούρα θέλει να καταργήσει τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία, στην περίπτωση του Πόντου, αναδεικνύουν  το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

«Το λεξικό θα βοηθήσει αυτούς που ξέρουν να μιλούν Ελληνικά να θυμηθούν λέξεις. Η δουλειά διαμορφώθηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές», τονίζει, στο pontosnews.gr ο Τουρσούν.

Η πολιτισμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ «έκρηξη» στην Τουρκία έρχεται να σείσει για τα καλά τα «θεμέλια» του τουρκισμού, μιας ιδεολογίας από τα βάθη της Ασίας, η οποία επιβλήθηκε, μέσω πολυετούς προπαγάνδας και διωγμών, στα εκατομμύρια Ελλήνων, Αρμένιων, Κούρδων και λοιπών που ζουν σήμερα υπό κατοχή.

Η Ελληνική Γλώσσα ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ τον σκλαβωμένο Ελληνισμό της Τουρκίας – Πολιτιστική «γροθιά» στα ψέματα αιώνων (ΦΩΤΟ)

Με πληροφορίες από Pontonsnews.gr, ΦΩΤΟ: PEXELS

el.gr

loading...